Profesor Keller: Když dnes řeknete, že vláda Ukrajiny dělá chyby...

29.12.2014 10:30

Česká společnost prý uznává jako své ideály pravdu a lásku, ale lidé jsou na sebe jako psi. Když prohlásíte, že ukrajinská vláda dělá vážné chyby, začnou vám nadávat do Putinových agentů, místo aby se vás zeptali, v čem ty chyby konkrétně vidíte, uvádí v rozhovoru pro Prvnízprávy.cz europoslanec Jan Keller.

Profesor Keller: Když dnes řeknete, že vláda Ukrajiny dělá chyby...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Keller

Anketa

S kterým politikem byste nejraději slavili Silvestra?

3%
4%
0%
1%
0%
79%
0%
0%
hlasovalo: 106606 lidí

Keller se zamýšlel nad tím, co pozitivního a negativního přinesl rok 2014 pro českou společnost. Za pozitivum považuje to, že proběhly troje volby a vítězové i poražení přijali jejich výsledky, jak je to v demokracii obvyklé. Negativní podle něj bylo, že ti, kdo byli poraženi o rok dříve ve volbách prezidentských, svoji porážku dosud nepřijali a dávají to stále hlasitěji najevo.

„Některé výroky prezidenta Zemana považuji i já za zbytečné a nevhodné, ale hysterie, která je kolem toho živena, neslibuje do příštích let nic dobrého. Pokusy o jakýsi český majdan považuji v této souvislosti za snahu destabilizovat demokracii. Snůška vulgarit,  která se na prezidenta snáší z řad některých politiků, umělců a komentátorů, není jen útokem na Zemanovu osobu, ale rovněž na úřad, který je symbolem české státnosti. Máme dost problémů ekonomických a sociálních, než abychom si mohli lehkomyslně přidělávat problémy politické,“ myslí si Keller.  

V nadcházejícím roce by podle něj měla česká společnost zapracovat na snížení agresivity, s jakou se u nás reaguje na každého, kdo má odlišný názor. „Když například prohlásíte, že ukrajinská vláda dělá vážné chyby, začnou vám nadávat do Putinových agentů, místo aby se vás zeptali, v čem ty chyby konkrétně vidíte,“ popisuje Keller. On sám považuje za zvláštní, že když padl minulý režim, taková míra agresivity, nesnášenlivosti a netolerance v lidech nebyla. Možná by tak podle něj bylo na místě zamyslet se, proč po čtvrt století vývoje společnosti, která prý uznává jako své ideály pravdu a lásku, jsou na sebe lidé jako psi.

Celý rozhovor k přečtení ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…