Profesor Keller: Můžeme vysušit daňové oázy. Ale...

29.04.2014 14:22

Sociolog Jan Keller, jenž vede kandidátku ČSSD do evropských voleb, si v komentáři uveřejněném v deníku Právo stěžuje, že se EU není schopná efektivně vypořádat s daňovými ráji. Nástroje na „vysušení daňových oáz“ ovšem existují. To by ale země nesměly závodit ve snižování daní.

Profesor Keller: Můžeme vysušit daňové oázy. Ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Keller

„Evropské instituce zatím nedokázaly prosadit důrazný postup ani proti daňovým oázám, které kvetou dokonce i v některých členských zemích. Zdá se, že Evropa není zdaleka tak všemocná, jak tvrdí ti, kdo ji vydávají za hrozbu naší svobodě. Přinejmenším strůjci daňových úniků si dokážou svoji svobodu před bruselskými úředníky velice dobře pohlídat,“ upozorňuje sociolog, jenž v loňském roce obdržel vyznamenání u příležitosti státního svátku 28. října z rukou prezidenta republiky Miloše Zemana.

Známý profesor jen nevěřícně kroutí hlavou nad tím, že evropské státy kráčí zcela opačným směrem, než by bylo třeba. Místo toho, aby bylo jasně řečeno, že bude existovat jakýsi daňový základ firemního zdanění, neustále pokračuje závod v tom, kdo firmám nabídne daně nižší. Do tohoto měření sil vstoupilo např. Portugalsko s tím, že nechce přijít o zahraniční investory, kteří by se teoreticky mohli začít rozhlížet po jiných státech EU. V loňském roce proto oznámilo snížení firemních daní z 23 na 19 procent.

Sečteno a podtrženo - EU se nezdá být zdaleka tak silná, jak často naznačují její kritici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…