Profesor Keller: Zavedení kvót na migranty? První krok k rozbití Evropské unie

20.05.2015 11:15

Europoslanec Jan Keller je proti plánovaným kvótám pro přerozdělování uprchlíků do jednotlivých zemí Evropské unie. Obává se hlavně toho, že kdybychom přijali plánovaných pět set uprchlíků, nemuselo by to v budoucnu být definitivní číslo. Píše server Prvnízprávy.cz.

Profesor Keller: Zavedení kvót na migranty? První krok k rozbití Evropské unie
Foto: archiv
Popisek: Prof. Jan Keller

„Jestliže tento návrh Komise projde, kolik nám jich přidělí za dva, tři, čtyři roky?“ Ptá se Keller s tím, že v případě udělení azylu více uprchlíkům, by to již pro nás představovalo nejen bezpečnostní problémy, ale také velkou zátěž pro sociální stát. „Náš sociální stát není dimenzován pro zaopatření lidí z jiných kontinentů. To je prostě fakt a s tím nic nenaděláte,“ řekl Keller.

Keller je přesvědčen, že by celé opatření s kvótami nakonec vedlo k opětovnému zavedení ostrahy hranic mezi jednotlivými státy, svoboda pohybu by tím pádem byla zrušena. Důvod je prý prostý – pro drtivou většinu uprchlíků jsou cílovou destinací Německo nebo Francie.

„Tvrdím, že zavedení kvót se může stát prvým krokem k rozbití Evropské unie,“ řekl Keller s tím, že v případě zaplavení Evropy uprchlíky, by se začala vytvářet různá xenofobní hnutí, která by požadovala zrušení Evropské unie.

Celý text zde

Podle Kellera je důležité, zjistit, co jsou jednotliví uprchlíci zač. Je tedy třeba rozlišovat mezi prostými ekonomický přistěhovalci, teroristy, „utečenci s cílem destabilizovat Evropu“, lidmi, kteří jsou v ohrožení života, a lidmi, kteří chtějí imigrovat za svými příbuznými.

Dle Kellera za příliv uprchlíků můžeme z části i my, protože jsme se v posledních desetiletích nesnažili podpořit jejich soběstačnost. Tím, že tyto země nemají specializaci na vývoz svých komodit, nemají ani příjem a musely se zadlužit u Světové banky a Mezinárodního měnového fondu. „Rozmáhají se hlad, nemoci, etnické násilí. Přitom chudé země už několikanásobně splatily své dluhy jen formou úroků z půjček a jejich zadlužení dále roste. Destabilizovali jsme je ekonomicky a sociálně a nyní se divíme, že ze svých zemí utíkají,“ řekl Keller.

Jako další hlavní důvod, proč dochází k masovému pohybu uprchlíků, uvedl Keller vojenskou destabilizaci severní Afriky a Předního východu, za což prý mohou hlavně Spojené státy americké a NATO. Za současnou rozvrácenou Libyi dle něj mohou především Francie a Velká Británie. „Nejsem si jist, zda politici, kteří toto všechno způsobili, například Sarkozy, jsou schopni věci zase napravit, jak nyní slibují. Destabilizovat určitý režim je dnes možno v řádu hodin, opět zemi stabilizovat nejde zpravidla ani za mnoho let,“ prohlásil Keller.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…