Profesor Keller o kampaních pro knížete: větší oblbování než za komunistů

24.10.2013 12:34

Profesor sociologie Jan Keller vystoupil na předvolebním programovém panelu ČSSD a kromě varování před demontáží sociálního státu, která nás prý vede do devatenáctého století, glosoval i kampaň pravicové TOP 09. Ta je podle něj ve vymývání mozků mladé generace mnohem šikovnější, než byli komunisté za normalizace.

Profesor Keller o kampaních pro knížete: větší oblbování než za komunistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

Připomněl, že v předchozím týdnu pronesl, že dnešní mladá generace je zmanipulována snad ještě víc než jeho generace za normalizace, což velmi rozlítilo šéfredaktora týdeníku Respekt Erika Taberyho, který proti Kellerovi sepsal několik rozčílených článků. „Jak chce kritizovat současné mladé lidi, když sám v jejich věku kdysi vstoupil do zločinecké organizace (KSČ - pozn. red.), aby měl výhodu před ostatními?“ napsal mimo jiné o Kellerovi.   

„Vůbec ho nenapadlo, že já tu mladou generaci neurážím, jen konstatuji, že všechny ty kampaně jako 'volte Karla' jsou psychologicky mnohem lépe řemeslně udělány, než byly ty oblbovací kampaně v šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých letech,“ uvedl Keller, načež se z publika ozval potlesk.

Pak již Keller vystoupil se svým připraveným vystoupením na téma role ČSSD v evropské integraci. Podle něj je klíčové, zda bude Evropa sjednocována na základě levicových, nebo pravicových myšlenek. Tuto myšlenku pak rozvinul ve varování před demontáží sociálního státu.

V poslední době jsme podle něj svědky situace, kdy se pravice snaží zlikvidovat sociální stát. Tím se podle něj opakuje proces, který vedl k divokému kapitalismu devatenáctého století. Zaměstnanecká společnost a sociální stát, dva hlavní výdobytky sociálního hnutí, jsou podle něj nyní pravicovými vládami likvidovány.

„Sociální stát je dnes pro pravici nepřítelem číslo jedna, protože provozuje to, co ona potřebuje zprivatizovat,“ upozorňuje sociolog. Sociální stát podle něj omezuje soukromé pojišťovny jako lobbistickou strukturu, která usiluje o to, aby se pojišťoval každý sám a využíval komerčních produktů pojišťoven. Proto pravicoví politici prosazují privatizaci sociálního státu.   


 

reklama

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …