Profesor Keller varuje před vstupem Babiše a TOP 09 do europarlamentu

21.02.2014 15:21

Lídr ČSSD do eurovoleb Jan Keller se domnívá, že vstup babišovců a TOP 09 do Evropského parlamentu může přinést spoustu nedorozumění. Podle něho budou muset obě strany zapomenout na svá hesla používaná na české politické scéně a najít frakce, které by je vůbec přijaly.

Profesor Keller varuje před vstupem Babiše a TOP 09 do europarlamentu
Foto: Archiv
Popisek: Sociolog Jan Keller

„Babišovi europoslanci budou moci stěží říkat, že přišli řídit Evropu jako firmu. Ani heslo `Nejsme politici, makáme` kolegové z Evropy možná nepochopí,“ vzkazuje Keller. Poslance z obou stran tak bude čekat nesnadné rozhodování. Profesor si myslí, že frakce, do nichž musejí vstoupit, chtějí-li mít šanci vůbec prosazovat svůj program, budou hledat jen obtížně.

TOP 09 – konzervativní strana?

Může za to povaha babišovců i TOP 09. „Obě zmíněné strany vznikly v reakci na ryze české poměry a anomálie, které mimo naše hranice nemusejí nikoho zajímat. Jedna z těchto stran trvá zhruba rok, ta druhá, ryze konzervativní, má za sebou pětiletou tradici,“ připomíná.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

Podle něho Babišovým europoslancům nezbude než se přidat k liberálům, kteří sice neustále řeční o sjednocování Evropy a zvyšování její konkurenceschopnosti, ale ve skutečnosti jsou rozhádaní a pod silným vlivem nejrůznějších lobbistů. TOP 09 zase bude muset předstírat, že podporují rodinu a odmítají práva sexuálních menšin, která jinak na domácí půdě podporují. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…