Profesor Knížák udeřil: Opět se dostala ke slovu ta část národa, která posloužila totalitnímu režimu. Stačí jí Gott a jeho cukerinový kýč...

18.10.2019 17:33

Exředitel Národní galerie Milan Knížák se ve svém komentáři zamyslel nad úmrtím Karla Gotta; dění kolem toho podle jeho slov ilustruje stav naší současné společnosti. „Opět se dostala ke slovu ta část národa, která dobře posloužila minulým totalitním režimům,“ poznamenal Knížák.

Profesor Knížák udeřil: Opět se dostala ke slovu ta část národa, která posloužila totalitnímu režimu. Stačí jí Gott a jeho cukerinový kýč...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

„Komunistická totalita nebyla založená na komunistech a disidentech. Komunisté vládli, disidenti protestovali. Život tvořila většina mlčící společnosti, která se dostatečně nevzpírala, naopak, vždy pro svoji slabost hledala alibi: budoucnost dětí, možná ztráta zaměstnání nebo naopak touha po postupu atd. Jedním z nejsilnějších elementů, který stmeloval komunisty vedený stát, byla autocenzura motivovaná strachem, často skrývaným. A ta se v naší společnosti opět rozrůstá a spokojenost se zvyšováním životní úrovně to jen podporuje. Zločiny z minulosti dnes nevadí,“ podotkl Knížák v komentáři.

Anketa

Kdyby za svého života Karel Gott kandidoval na prezidenta, volili byste ho?

59%
41%
hlasovalo: 22861 lidí
„Většině nevadí, že premiérem je bývalý nomenklaturní komunista, syn prominenta a sám komunistický prominent, spolupracovník StB, navíc notorický lhář zapletený do řady kriminálních kauz. Většině nevadí, že současný prezident boří prezidentské tradice, napíná Ústavu, vyřizuje si osobní účty a instantně mění názory,“ dodal.

„Většině nevadí, že funkcí jsou zbavováni lidé, kteří si dovolí luxus vlastního postoje. Stačí jí K. Gott a jeho cukerinový kýč a je jí jedno, že tento ‚velikán české kultury‘ přijal národního umělce od Gustáva Husáka, organizoval Antichartu a dělal všechno, aby vyhovoval minulému režimu. Ten mu za to poskytoval výhody, které jiní neměli. Neumíme být hrdí na ty, kteří neohnuli páteř, poněvadž ohnutou páteř měla většina národa,“ zmínil dále Knížák s tím, že podle jeho slov nevychováváme mladou generaci, aby byla hrdá na svoji minulost, poněvadž sami svou minulost zapíráme.

„Školství je celosvětově ve psí a my se rádi držíme v otrockém závěsu. Oblast umění je přesycena importovanými trendy, které tak potřebují netalentovaní, a vše originální zůstává ve stínu. Chováme se jako národ i jako jedinci poníženě. Vypadá to, že se brzy rozpustíme do Evropy. Zůstane jen pár lidových zvyků, které bude několik amatérských souborů ukazovat jako místní raritu z dob dávno minulých. O svobodu nestojíme,“ uzavřel Knížák a přidal na konec svého textu básničku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…