Profesor Krejčí k dusnu v ČSSD: Dochází k narušení dohod

02.10.2013 12:23

V ČSSD se z iniciativy známého novináře Jakuba Patočky zrodila akce „Volím ČSSD. A budu kroužkovat!“, která má podpořit kandidáty toho křídla strany, které stojí spíše v opozici proti prezidentu Miloši Zemanovi. Profesor politolog Oskar Krejčí označil tuto akci za projev frakční činnosti v nejsilnější levicové straně.

Profesor Krejčí k dusnu v ČSSD: Dochází k narušení dohod
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Oskar Krejčí

„Je to využití zákona ve prospěch určité skupiny, aby se dostala do popředí a dostala se do Poslanecké sněmovny,“ zhodnotil akci. Kroužkování je podle něj legitimním nástrojem podpory osobností v rámci poměrného zastoupení. Nyní však bylo využito k potlačení určité části strany.

Akci již dříve odmítl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, třebaže jej autoři výzvy zařadili mezi „osobnosti“, které je záhodno kroužkovat. První místopředseda strany Michal Hašek iniciativu označil za „hraběcí rady z pražských kaváren“.

Politolog Krejčí si myslí, že mezi Sobotkou a Haškem, dvěma nejvyššími představiteli ČSSD, kteří jsou občas prezentováni jako rivalové, byla uzavřena dohoda, že proti sobě nebudou uplatňovat vlastní preference. Oba lídři totiž kandidují v Jihomoravském kraji, na prvních dvou příčkách kandidátky. „Tato iniciativa je pak trochu zásah do této dohody,“ vysvětluje příkré odmítnutí od obou.

Podle něj strany složitě dávají dohromady volební pořadníky, které vyjadřují poměr sil ve straně. Preferenční kroužkování může tyto stranické kompromisy do značné míry mařit, proto jsou straníci obvykle citliví na to, aby ho některý z kandidátů nezneužíval proti svým oponentům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…