Profesor Krejčí ukazuje, proč jsou podle něj USA válečným štváčem. Schovávání za Evropu a maskování propagandou prý nepomůže

19.04.2015 17:47

Politolog Oskar Krejčí rozebírá úvahy o potřebě zvýšit finanční prostředky určené pro NATO, k nimž se zavázala i česká vláda. Profesor v rozhovoru pro První zprávy tvrdí, že jde o pouhou propagandu, které bychom neměli podléhat. Výdaje Západu na zbrojení jsou totiž i dnes mnohonásobně vyšší než výdaje ruské. Nakonec zaznělo pár překvapivých slov k chystané návštěvě prezidenta Zemana v Moskvě.

Profesor Krejčí ukazuje, proč jsou podle něj USA válečným štváčem. Schovávání za Evropu a maskování propagandou prý nepomůže
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesof Oskar Krejčí na Vratimovském semináři

Výdaje na zbrojení jsou podle Krejčího pořád na nesmyslně vysoké úrovni, a to prý především díly liberálně-kapitalistickým zemím. Stockholmský institut pro výzkum míru (SIPRI) spočítal, že výdaje ve vojenské oblasti dosáhly v roce 2014 1 776 miliard dolarů. Je sice pravda, že 84,5 miliardy z toho připadá na ruskou armádu, a je také pravda, že tyto výdaje vzrostly za posledních deset let o 97 %, ale to stále nemění nic na tom, že vojenské výdaje USA jsou stále mnohonásobně vyšší.

„Vojenské výdaje Ruské federace jsou podle SIPRI třetí největší na světě, a to 84,5 miliardy dolarů za uplynulý rok. Za posledních deset let vyrostly o 97 %. To znamená, že vojenské výdaje Ruska jsou přibližně 7,2x menší než obdobné výdaje USA. Sečteme-li vojenské výdaje Francie, Velké Británie a Německa, dostaneme se – i bez USA – na dvojnásobek vojenských výdajů Ruska,“ podotýká Krejčí. Jen samotné Spojené státy v loňském roce vydaly 610 miliard dolarů.

Kdo plánuje útok na Čínu nebo Írán, měl by se prý bát

Viděno v tomto světle lze volání členských zemí NATO po zvýšení výdajů na obranu označit za pouhou propagandu. Je sice pravda, že Rusko oznámilo dodávky zbrojního systému S-300 do Íránu v hodnotě 800 milionů dolarů, ale podle Krejčího je tento systém určen pouze k obraně, takže se ho může bát jen ten, kdo snad plánuje útok na Írán.  

Ještě novější obranný systém S-400 Rusko dodalo do Číny. „Což je bezesporu projev nejvyšší možné vzájemné důvěry. Je to gesto znamenající ‚my nikdy nepůjdeme proti vám a jsme připraveni podílet se na vaší obraně‘. A je to také produkt přihlouplé západní politiky,“ upozorňuje Krejčí.

Celý komentář ZDE

Přitom už jen výše výdajů na zbrojení v USA naznačují, kdo je tady válečným štváčem. Podle Krejčího to jsou Američané, kteří potřebují Evropany jen k tomu, aby nevypadali jako ti zlí. Aby se záměry zakryly, obviňují navíc Rusko z propagandy.

Po konci studené války prý možná Západ získal pocit neporazitelnosti, ale dnes si znovu začíná uvědomovat, že Rusko existuje obrovským množstvím jaderného arzenálu a stačí, aby kupříkladu Washington zasáhla jediná raketa s jadernou hlavicí. K čemu tyto úvahy směřují? Pokud si ani jedna ze znepřátelených stran v příští jaderné válce nezvládne zajistit 100% protiraketovou obranu, rozhodně se nemůže cítit jako vítěz. Takovou válku by nevyhrál nikdo.

Zeman a Fico v Moskvě

V závěru padlo i pár slov o moskevské přehlídce u příležitosti sedmdesátého výročí konce druhé světové války. Krejčí poukázal na to, že prezident sice informoval o předpokládané schůzce se slovenským premiérem Robertem Ficem, ale zatím neprozradil, kde při tom jednání budou stát či sedět. Mohou tedy stát i na zmíněné přehlídce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…