Profesor Pafko promluvil o krizovém personálním stavu nemocnic i kde ušetřit

16.04.2016 12:47

Centralizace nemocnic je nutná, ale špatně politicky průchodná, naznačil v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes přední český chirurg Pavel Pafko. Svěřil se taky s tím, že letos na jaře provedl anonymní výzkum mezi nemocnicemi, ze kterého vyplývá, že většina z nich je v zoufalém personálním stavu.

Profesor Pafko promluvil o krizovém personálním stavu nemocnic i kde ušetřit
Foto: wikipedia.org
Popisek: prof. Pavel Pafko

„Polovina z nemocnic mi pod podmínkou anonymity sdělila, že nemají plný stav,“ říká k situaci ve zdravotnictví chirurg Pavel Pafko, kterému tento čtvrtek Česká lékařská komora udělila titul Rytíře českého lékařského stavu.

Nicméně kvalita zdravotní péče v nemocnicích je podle Pafka zaručena. „Prodlužují se však objednací doby plánovaných hospitalizací. Nemocnice mají personální problémy. Provedl jsem průzkum chirurgických oddělení, odpovědělo 60 nemocnic a 92 procent uvedlo, že jsou schopny zajistit provoz, ale za cenu přesčasů – jejich doktoři dělají až 1000 hodin přesčasů za rok namísto 416 hodin, které povoluje zákon. A polovina z nemocnic mi pod podmínkou anonymity sdělila, že nemají plný stav,“ uvedl Pafko. Podle něj se malé nemocnice bojí o svou existenci. „Nemocnice pod svým jménem těžko přizná ohromné množství přesčasů a to, že u nich pracuje méně lékařů, než přikazují vyhlášky. Takové nemocnici teoreticky hrozí, že jí daná oddělení zavřou,“ vysvětlil.

List také uvedl, že jeho čtenáři se mu po článcích o nemocnici ve Frýdlantu tento týden ozvali s tím, že nechápou, proč by mělo takové město na Liberecku mít svou nemocnici. A proč tamním lidem nestačí Krajská liberecká nemocnice. Jiní čtenáři zase píšou, že pokud se ruší lůžka na odděleních v nemocnicích, které jsou od sebe třicet kilometrů, tak to prý taková tragédie není. Podle Pafka mají pravdu. „Kam půjdete raději na operaci – do nemocnice, která má specializované lékaře, veškeré technické vybavení, nebo do nemocnice, která toto postrádá? Kam půjdete raději rodit – do porodnice, kde dělají desítky porodů za rok, nebo tam, kde jich mají tisíc a jsou připravení i na možné komplikace? Je to úplně jasné. Centralizace nemocnic je podle mne nutná, ale špatně průchodná. Ostatně ta je v rukách politiků. Ti budou bránit svoje území. Přece každý poslanec či senátor je odněkud a bude lobbovat…,“ uvedl Pafko.

Podle něj moderní medicína vyžaduje drahé přístrojové vybavení. „A je zbytečné, aby bylo v nemocnicích, které jsou od sebe vzdáleny 20-30 km. Není se třeba dívat jenom do odlehlých regionů. Jak daleko od sebe jsou Kolín, Čáslav, Kutná Hora?“ naznačil Pavel Pafko, kde by se dalo ve zdravotnictví ušetřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…