Profesor Putna dojatě vítá Angelu Merkelovou: Ona je to jediné, co nám zbylo

23.08.2016 7:46

Český literární historik a kritik Martin C. Putna se v Lidových novinách vyjádřil k německé kancléřce Angele Merkelové, jež v má ve čtvrtek navštívit Českou republiku. Podle něj je Merkelová jediný symbol, který zbyl Evropě.

Profesor Putna dojatě vítá Angelu Merkelovou: Ona je to jediné, co nám zbylo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

„Bylo by to krásné, kdybychom dokázali živit občanskou a vlasteneckou identitu jenom z věrnosti zákonům a institucím – jenom z ‚republikánského legitimismu‘. Toto zvláštní spojení razil kdysi Karel VI. Schwarzenberg. Měl tím na mysli vášnivou věrnost demokratickému státu jako takovému, již projevovali hrdinové starého Říma, bojující proti demagogům a jejich pokusům o tyranidu,“ uvádí Putna. Lidská přirozenost je však podle něj křehká a potřebuje symboly, stejně jako státy. 

„Evropská unie, tento náš širší stát, má zdařilé symboly vlajky a hymny. Že se vryly, o tom svědčí i to, jak zuřivě proti nim bojují a jak je zesměšňují současní náckové a Putinovi pohůnci. A tváře? Z počátků Evropské unie si pamatujeme jména Adenauer, Schuman či De Gasperi; s tvářemi už je to horší,“ dodává Putna. Jedním z problémů Evropské unie současnosti je podle něj nedostatek výrazných jmen a tváří – tváří, jež mohou sloužit jako pozitivní symboly. „Jsou tu jen úředníci a straníci, většinou snad aspoň slušní – ale ne státníci. Vlastně jen jeden symbol zbyl dnes Evropě: Angela Merkelová,“ zmiňuje. Merkelová podle něj svým osudem symbolizuje grandiózní úspěch ve vnějším i vnitřním sjednocení Evropské unie. 

„Ta, která mnohaletým úspěšným vedením Německa symbolizuje celou zlatou éru Evropské unie. A ano: ta, která se pro mnohé stala symbolem hrozícího neúspěchu Německa i Evropy. Ta, která ve vlastním ‚republikánském legitimismu‘, ve věrnosti skutečným občanským a křesťanským hodnotám, v nutnosti čelit nebývalým výzvám a nebezpečím, učinila rozhodnutí, jež nebyla prozíravá. Ale kdo má dnes jednoduchá řešení? Náckové a Putinovi pohůnci, ti ano,“ zmínil následně Putna. A všímá si i toho, že právě náckové a Putinovi pohůnci se na Merkelovou chystají při její návštěvě v Praze. Jak dodává, budeme zase svědky protievropského třeštění. 

„Jistě uvidíme a uslyšíme množství ukázek nechutného humoru sexistického, i nejtrapnějších klišé o tom, že kdo vede Německo, je Hitler. Angela Merkelová to vše bude muset snést s klidnou tváří a s trpělivostí vpravdě křesťanskou. Ona už je asi zvyklá. Zvyklá? Ne, na náckovství si nesmíme zvyknout. Ne, symboly Evropy křesťanské a humanistické si nesmíme nechat znechutit. Paní Angelo, vítejte!“ uzavřel Putna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …