Profesor Tomský vyslal důrazný vzkaz všem humanistům a ctitelům kultu jednotného lidstva a lidských práv

25.03.2017 11:50

„Logicky uvažující člověk nepochopí, proč by si stát své budoucí občany neměl vybírat. Nenávist slabších duchů by zanikla, kdyby slyšeli osvobozující: Další muslimy nepřijímáme,“ zmínil v komentáři pro MF Dnes politolog Alexander Tomský. Ve svých slovech se pak věnuje útoku v Londýně.

Profesor Tomský vyslal důrazný vzkaz všem humanistům a ctitelům kultu jednotného lidstva a lidských práv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Alexander Tomský

„Zločinný sebevrah Khalid Masood, původním jménem po své velšské matce Adrian Elms, sice během svého života mnohokrát měnil jméno, bezpečnostní agentuře MI5 byl znám, ale až donedávna se zdálo, že riziko nepředstavuje a na seznamu zhruba tří tisíc islámských podezíraných fanatiků nebyl. To, že se k němu přihlásil Islámský stát, může, ale také nemusí nic znamenat,“ poznamenal úvodem Tomský. Všímá si také toho, že Angličané nepodléhají hysterii, policisté u bran parlamentu dál nebudou nosit zbraně a ostrostřelci budou jistě posíleni. 

„Anglická média na rozdíl od německých nic netutlají ani nezakrývají a podrobně informují o minulosti a náboženství útočníka i životopisu a národnosti náhodných obětí,“ dodal s tím, že ještě před rokem či dvěma se z důvodu politické korektnosti často spekulovalo o labilní psychologii nebo problematické, násilné minulosti útočníka a v jeho nešťastném životním osudu se hledaly důvody, proč podlehl „radikalizaci“, aby jeho vražedný stín nepadl na nevinnou a mírumilovnou islámskou menšinu. Jak však zmínil následně, zakrývání problému vždy nakonec vedlo k diskusi a ke zjištění, že kořeny islámského fanatismu jsou náboženské. 

I nyní však, jak si všímá, znovu vypukla v anglických médiích divoká debata, v níž mimo jiné zaznívá i zákaz přijímání přistěhovalců kvůli jejich původu či náboženství. A zmiňuje se i pojem deportace muslimských extremistů. 

„Bývalý vůdce národní strany Ukip Nigel Farrage v americké televizi prohlásil, že v Evropě existuje ‚nedefinovaná pátá kolona multikulturalismu, která podporuje nekontrolovanou imigraci‘. Levicový deník The Guardian jej obvinil z šíření nenávistné atmosféry, protože z terorismu viní multikulturalismus a nikoli Islámský stát. Připomíná snímek ze sociálních sítí, který zobrazuje kráčející ženu z Westminsterského mostu zahalenou v hidžábu, jež se odvrací od raněné osoby na zemi,“ všímá si Tomský a debatu považuje za hloupou. 

„Žádný logicky uvažující člověk nepochopí, proč by si stát své budoucí občany neměl vybírat. Stále slyšíme, že jde o nemorální diskriminaci. Ve skutečnosti se politická diskriminace může týkat jen vlastních občanů, nikoli přijímání občanů nových. To jen humanisté, ctitelé kultu jednotného lidstva a lidských práv si pletou univerzální etiku s globálním lidstvem. Morálka má univerzální rozměr, národy a kultury nikoli. V době ohrožení je třeba rozlišovat,“ zmínil závěrem s tím, že nenávist by zanikla, kdyby zaznělo dle jeho mínění „osvobodivé slovo“: Další muslimy nepřijímáme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…