Profesor Vladimír Franz má nepěkný vzkaz Karlu Schwarzenbergovi

23.11.2017 10:04

V minulých prezidentských volbách kandidoval, nyní se do boje o Hrad již nevydal. Své důvody profesor Vladimír Franz vysvětlil v rozhovoru s Pavlem Štruncem pro server Info.cz. A hovořil i o dalších záležitostech. Například jasně řekl, že ač nechce v prezidentské kampani nikoho podporovat, v případě, že by kandidoval Karel Schwarzenberg, by podpořil kohokoliv, kdo jde proti „knížeti“.

Profesor Vladimír Franz má nepěkný vzkaz Karlu Schwarzenbergovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Vladimír Franz

Před čtyřmi lety ještě Franz hovořil o tom, že kandidovat bude, nyní si to rozmyslel. „V průběhu těch čtyř let to dozrálo. Člověk si uvědomí, zda se pro to narodil, nebo nenarodil. Žvanit může každej, ale skládat a malovat ne,“ poznamenal Franz.

Anketa

Babiš mluví o předčasných volbách v říjnu 2018, souběžně s komunálními. Za předpokladu, že neuspěje 1. ani 2. pokus o sestavení vlády. Jste v takovém případě pro?

97%
3%
hlasovalo: 15442 lidí

„Demokracie není jen o tom, že jsou názory a že je opozice. Ale jde o to, že úroveň demokracie je taková, jaká je úroveň opozice,“ sdělil následně Franz. Opozice by ze dvou třetin měla říkat, co se jí nelíbí, ale z jedné třetiny to, co se jí líbí. „Měla by vytvořit ostrov pozitivní energie,“ dodal umělec. „Opozice ale nyní strávila veškerý čas a energii tím, že říkala, co se jí nelíbí, ale na to pozitivní už nezbylo. A najednou jsou tu volby a ona začala hledat. A když se k tomu přidají kandidáti ad hoc, tak mi to připadá jako spolek náhradníků z druhé ruky,“ dodal Franz. 

Původní text ZDE

Zda půjde volit v prezidentských volbách, zatím ještě Franz neví. „Jídelní lístek sice vidíme, ale nevím, jaké to jídlo je,“ zmínil Franz, jenž se domnívá, že prezidentský mandát by každý prezident měl zastávat pouze jednou. „Kdokoliv šel do voleb podruhé, nikdy se mu to nepodařilo tak jako poprvé,“ dodal Franz. 

Za 28 let (od roku 1989) jsme podle jeho slov prošli dětstvím, dospíváním a aktuálně pubertou demokracie. „A nyní bychom se měli začít chovat dospěle,“ řekl. 

Franz v minulosti podpořil Miloše Zemana, za což byl podle svých slov vaporizován. „Vynořila se parta, která začla tvrdit, že jste hlupák. Tohle všechno je jenom záminka. Prezidentská kampaň je skvělá záminka pro to, zbavit se někoho, koho cítíte jako konkurenci,“ sdělil Franz. 

Nyní již Zemana nepodpoří, a to z důvodu opakování mandátu. „Já jsem nechtěl ani podporovat někoho tenkrát. Ale byl jsem nucen v té situaci. Miloš Zeman byl pro mě protikandidátem Karla Schwarzenberga. A kdyby dnes kandidoval Karel Schwarzenberg, tak bych podpořil kohokoliv,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…