Antropolog srovnává nástup Babiše s obdobím pozdní římské republiky

08.05.2014 11:25

Antropolog Ivo T. Budil v rozhovoru pro Motejlek.tv vysvětloval, s jakými momenty v dějinách lze srovnat nástup současného ministra financí Andreje Babiše (ANO) k moci. Lze to například s obdobím pozdní římské republiky, kde občané vše především ironizovali. Hovořil také o rizicích dnešní moderní společnosti.

Antropolog srovnává nástup Babiše s obdobím pozdní římské republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

„Tehdy podobně jako dnes v zásadě selhala politická kultura,“ upozorňuje Budil. A připomíná úvahy italského filozofa a historika Giambattisty Vica žijícího na přelomu 17. a 18. století, podle něhož po selhání politické kultury existují tři možné cesty dalšího vývoje. Jednou z nich je „konec dějin“, další příchod barbarů, kteří omladí uvadající společnost, a třetí možnost představuje charismatický vůdce, jenž může společnost vyvést z krize. Takovými osobnostmi byli někteří pozdější římští císaři.

Pozor na provincionalismus

Podle Budila lze dnešní situaci srovnat s nějakým pozdně republikánským římským politikem, který nahromadil moc, ale nedokázal ji využít. Realitu ale ukáže až čas. Neobává se však nástupu nějakých totalitních hnutí, protože lidé už podle jeho názoru nevěří ani tomu, že lze tuto společnost obrodit. Profesor je také přesvědčen, že nás čeká doba nadvlády velkých obchodních společností, jakými kdysi byli např. Féničané.

Jednoznačně varoval také před uzavíráním společnosti okolnímu světu. Lidé musí cítit, že ve společnosti, ve které žijí, ale pokud žijí v zásadě „v jednobarevné“ společnosti, hrozí cesta k provincionalismu. V takovém prostředí pak nastupují spasitelé. Jakákoli pestrá společnost přitom nemusí být problémem, pokud se její členové dovolají zmíněné spravedlnosti.

Kompletní projev antropologa Ivo T. Budila

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…