Profesor, který prchl z Turecka, vykreslil svou zemi v temných barvách

25.06.2017 8:24

Profesor politologie Gokhan Bacik utekl z Turecka před čistkami prezidenta Recepa Erdogana. V rozhovoru pro Deník Referendum prozradil, jak moc se země půlměsíce za posledních pár let proměnila. Vykreslil poměrně temný obraz nového Turecka.

Profesor, který prchl z Turecka, vykreslil svou zemi v temných barvách
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

„Je to takový proces, kdy se každé ráno probudíte a zjistíte, že se nějaká situace zase o něco zhoršila. Může se to týkat problematiky Kurdů, může to být problematika demokracie, může to být o svobodě slova, o turecké zahraniční politice, o Sýrii. Stala se z toho taková telenovela, kdy se to pokaždé zhorší. Nakonec to trvalo zhruba pět let, ale znáte to, psychologie vám diktuje, že máte mít důvěru v lidi ve vaší zemi. Víte jak – vypadá to bídně, ale třeba se já pletu. Taková je politika, někdy si říkáte, že ‚tohle už bylo moc‘, ale pak přijde něco dalšího,“ nastínil situaci politolog.

Profesor politologie, který našel útočiště na Palackého univerzitě v Olomouci, prý začal protestovat proti režimu v roce 2010, protože v tom roce se byl podívat v Sýrii a zjistil, že se Turecko vměšuje do tamních záležitostí velmi kontraproduktivním způsobem. Právě před tím se rozhodl varovat. A postupem času byl pod stále větším tlakem, který vyvrcholil po nepovedeném letním pokusu o převrat v roce 2016.  

Celý rozhovor naleznete zde.

„Potom mě začali varovat někteří známí, kteří znali tuzemskou politiku lépe než já. A najednou jsem byl v první skupině, která měla projít čistkou. Po tom puči se vláda rozhodla pročistit veškeré vedení univerzit – já býval v Turecku děkanem – takže jsem byl mezi prvními na řadě. Turecko nikdy nebylo podobná země jako Norsko, demokracie tam byla vždycky problémová. Ale tady jde hlavně o to, jak to tu začne být problematické v krizových situacích – státní násilí. Takže poté jsem se rozhodl velmi rychle,“ prozradil.

Našel útočiště v Olomouci, která se prezentuje jako multikulturní město. V Česku už žije i jeho rodina. Na situaci v Turecku se teď dívá s obavami. To, co se tam děje, je prý společenský problém, který v něm vyvolává znechucení.

„Ale je třeba pochopit, že každý v Turecku má z něčeho strach. Ne jen potom, co jsem Turecko opustil, ale i takové ty dva měsíce předtím to bylo znát. Podařilo se mi kontaktovat přátele přes zabezpečená spojení, zvládl jsem kontaktovat i svou matku, bavíme se symbolicky, ve znacích, o těchhle věcech raději nemluvíme. Ale ve finále se každý něčeho bojí,“ uzavřel profesor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…