Profesor proti Kalouskovi: Církevní restituce lze zvrátit referendem

22.08.2013 15:56

Referendum k církevním restitucím je legitimní a správné, říká profesor ústavního práva Václav Pavlíček. Nic prý nebrání tomu, aby byl již schválený zákon změněn či úplně zrušen, prohlásil v České televizi.

Profesor proti Kalouskovi: Církevní restituce lze zvrátit referendem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel sv. Mikuláše v Praze

„Já jsem referendum o církevních restitucích navrhoval už v době, kdy je prosazovala Topolánkova vláda, tak je přirozené, že se i v současné době domnívám, že je to možné.“ Zvrátit probíhající restituční proces údajně lze. „To suverénně rozhodne lid. Já myslím, že by to namístě bylo. Když by Parlament rozhodl, že lze takové referendum uspořádat, nic by tomu nebránilo.“

Konfiskace církevního majetku komunisty byla demokratická

Uvedl také, že znárodnění církevního majetku komunisty po únoru 1948 bylo krokem demokratickým. „Rozhodnutí o zabavení majetku katolické církvi bylo typicky buržoazně demokratickým opatřením, nikoli opatřením komunistickým.“

Že Ústavní soud zákon o restitucích schválil, podle Pavlíčka na překážku není. „Ten rozhodoval o tom, jestli zákonem o církevních restitucích byla porušena Ústava nebo ne, ale nic nebrání tomu, aby lid svým rozhodnutím zákon, který byl přijat těsnou většinou, zrušil.“ A dodal, že majetek katolické církve byl vždycky veřejný, naopak až za komunistického režimu se stal soukromým.

Hraje se teď i o čas. Čím dříve budou restituce zastaveny, tím bude vše snazší. „Jde o to, jak postoupila ta jednotlivá rozhodování, jak pokud jde o finanční části, tak pokud jde o vydávání majetku, takže to jistě svou roli hraje.“ Nevylučuje proto ani možnost je zastavit zákonným nařízením Senátu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…