Profesor z USA silně proti proudu: A co kdyby Rusko postavilo základnu v Mexiku? Co myslíte, že měl Putin dělat? NATO chce víc a víc

04.03.2015 8:36

Profesor Stephen Kinzer z katedry Mezinárodních studií na Brown University tvrdí, že jsou Američané v pohledu na ruského prezidenta Putina pokrytečtí. Kdyby se prý snažilo Rusko vybudovat své základny v Kanadě nebo v Mexiku, tak by Washington také reagoval vojenskou cestou.

Profesor z USA silně proti proudu: A co kdyby Rusko postavilo základnu v Mexiku? Co myslíte, že měl Putin dělat? NATO chce víc a víc
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

„Podle některých Američanů usiluje agresivní Rusko o rozpoutání nové studené války. Washington líčí ruského prezidenta Vladimira Putina jako bohatého kriminálníka, který využívá své neomezené zdroje k tomu, aby ohrožoval sousední země a fakticky celou Evropu a Spojené státy,“ píše v úvodu svého komentáře Kinzer. Ve skutečnosti je však prý Putin rváč zahnaný do kouta, který se snaží zoufale zabránit tomu, aby Washington jeho zemi obklopil nepřátelskými silami. „Spojeným státům nejvíce vadí ruská intervence. Cílem Washingtonu je ovšem zařadit Ukrajinu a další sousedy Ruska mezi své spojence. Už nyní míří na Rusko americké zbraně z Lotyšska a Estonska. Pokud se stane Ukrajina členem NATO, obklíčení Ruska bude dovršeno,“ konstatuje Kinzer.

Rusko chtělo takovému scénáři zabránit, proto podle Kinzera mobilizovalo na Ukrajině své spojence. „Washington to však považuje za formu agrese. Přitom je zřejmé, že pokud by jakýkoli ruský vůdce připustil připojení Ukrajiny do nepřátelské aliance, zradil by bezpečnostní zájmy své země,“ poukazuje Kinzer a dodává, že se všechny země na světě snaží zabránit tomu, aby si nepřítel upevňoval své pozice u jejich hranic. „Proto se snaží proti tomu otevřeně či skrytě bojovat. Rusko si je této skutečnosti vědomo jako každá jiná země na světě. Rusko bylo napadeno Napoleonem a nacistickým Německem. I to byl důvod, proč si později tak brutálně podmanilo národy východní Evropy. Chtělo předejít tomu, aby se historie opakovala,“ uvádí Kinzer.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Kinzer míní, že rozpad SSSR využilo NATO k tomu, aby získalo nad Ruskem definitivně navrch. Dle jeho názoru Severoatlantická aliance zneužila důvěry naivního Michaila Gorbačova, kterého považuje za nejhoršího vyjednavače v moderních dějinách, aby svoji vojenskou sílu posunula až do Pobaltí. „Dalším krokem NATO, kterému dominují Spojené státy, bylo získat vliv na Ukrajině, Kavkazu a celé Středí Asii. Na Ukrajině se tato strategie začala úspěšně plnit. Demonstrantům podporovaným Američany se tam podařilo v minulých měsících svrhnout legálně zvolenou vládu i prezidenta. Představitelé nového režimu ochotně přizvali protiruské síly do své země. Konkurenční vojenský blok se tak dostane opět blíž k hranicím Ruska. To přece nemohl zodpovědný ruský vůdce tolerovat,“ má jasno Kinzer

Kinzer připouští, že Spojené státy americké na rozdíl od Ruska respektují suverenitu svých sousedů. Dodává ovšem, že tím důvodem je pouze skutečnost, že všichni sousedé se k USA staví přátelsky. „Pokud by však Mexiko dovolilo Rusku vybudovat vojenskou základnu v Tijuaně či by Kanada nechala instalovat čínské rakety ve Vancouveru, Spojené státy by jistě reagovaly. Museli bychom reagovat ještě před případným napadením. Klidně i za použití vojenských prostředků. No a přesně to dělá v současné chvíli Rusko. Nečeká na to, až bude plně obklíčeno, ale s předstihem hájí bezpečnost své země,“ píše s pochopením Kinzer.

„Je zřejmé, že tyto analýzy poskytují trpícím Ukrajincům jen malou útěchu. Obě dvě znepřátelené frakce v zemi obětovaly stabilitu země na oltář konfliktu mezi dvěma světovými velmocemi. Generály v Moskvě a Washingtonu však nic takového netrápí. V jejich globální strategii není místo pro lítost nad zmařenými životy obyčejných lidí. Ti pro ně představují jen figurky v geopolitické partii,“ popisuje Kinzer. Putin podle něj není jen intrikující despota, jehož jediným cílem je prosadit ruskou moc všemi možnými způsoby. „Putin je rovněž vůdcem politicky i vojensky slabého národa, navíc prolezlého korupcí a sužovaného ekonomickými problémy. Tlačením Ukrajiny do své náruče dávají západní vůdci Putinovi možnost odvrátit pozornost Rusů od těchto problémů a všechna tato selhání skrýt pod pláštíkem nacionalismu,“ míní Kinzer.

„Putin vládne Rusku způsobem, který připadá většině Američanů odporný a nepřijatelný. Úkolem ruského prezidenta však není vyhovět a potěšit Američany. Jako každá hlava státu se musí snažit především o to, aby uhájil svoji zemi před rozpínavostí nepřítele. Může být, že se Západ snaží na Ukrajině podpořit fungování demokracie. Hlavním cílem EU a Washingtonu je však bezesporu zastrašit Rusko. Putin na tuto výzvu prostě reaguje. Ještě před tím, než začnou Spojené státy posílat na Ukrajinu zbraně, měly by popřemýšlet nad tím, jak by zareagovaly, kdyby se Rusko chtělo usadit prostřednictvím vojenských základem v Mexiku či v Kanadě,“ nabádá Kinzer v závěru svého komentáře.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…