Profesor z americké univerzity se podíval na ekonomiku Číny a toto poradil jejím vůdcům

26.08.2015 18:10

Čína je sice na dobré cestě stát se opravdovou velmocí, pravda je ale taková, že si možná ukousla příliš velké sousto. Dochází totiž k ohromnému množství systémových změn zároveň. V ekonomice, na finančních trzích, v její geopolitické strategii i ve společnosti. Informuje web Common Dreams.

Profesor z americké univerzity se podíval na ekonomiku Číny a toto poradil jejím vůdcům
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vůdcové Čínské lidové republiky od předsedy Maa

Čína donedávna zažívala nebývalý ekonomický boom. Došlo však k velkému propadu na burze, a tak musela vláda zasáhnout a devalvovala měnu. Mnozí si myslí, že to značí obrat k horšímu, autor článku a vysokoškolský profesor Stephen S. Roach je přesvědčen, že k tomu nedojde. „Předpokládám, že strach z čínské recese je notně nadnesený,“ říká Roach.

Abychom pochopili, čím Čína prochází, je nutné situaci lépe nastínit. V posledních letech dochází k posunu od výroby směrem ke službám a je to vidět i na čínském HDP. Skoro polovina totiž v roce 2014 pocházela právě ze služeb, přičemž veškeré výrobní a stavební procesy daly dohromady pouze 42,6 %. Služby jsou v Číně čím dál žádanější.

„Služby jsou v mnoha ohledech infrastrukturou konzumní společnosti – v případě Číny jde o základní služby, komunikaci, obchody, zdravotní péči i finance, jichž se dožaduje stále se rozšiřující střední třída.“ Je také nutné podotknout, že pro stejný zisk, jaký plyne z výroby, je třeba ve službách zaměstnat o 30 % více lidí. K tomu se přidá postupující urbanizace, kdy v současnosti zhruba 55 % Číňanů žije ve městech, s tím, že v následujících 15 letech by měl tento podíl vzrůst až na 70 %. Vzniká tak velmi nízká nezaměstnanost, která neodpovídá ekonomické krizi jinde ve světě.

Tento rapidní obrat k ekonomice založené na službách tedy tiší většinu neduhů předchozího, na výrobu orientovaného systému. Rostoucí platy jsou faktorem ovlivňujícím růst samotného HDP více, než tomu pomohly investice určené k tomu samému.

Nutno však podotknout, že Čína si toho naložila mnohem víc. „Souběžná modernizace finančního systému, reforma měny, přebytek nákupní síly, státní dluh a trh s nemovitostmi. Do toho se autority pustily do agresivní protikorupční kampaně, silovější zahraniční politiky a nacionalistického oživení formou takzvaného čínského snu.“

„Souhra všech těchto cílů může být nadmíru složitá.“ Po snížení zadluženosti může prasknout „bublina vlastního kapitálu“, a dojde tak k návratu k výrobní ekonomice, čímž se zbrzdí dynamika celého procesu. Problém může nastat i s „vojenskými dobrodružstvími v Jihočínském moři“, které by mohly poškodit vztahy mezi Čínou a zbytkem světa.

Roach však čínské snahy považuje za lehce nejisté. Čína se odhodlala popustit uzdu trhu a ve chvíli, kdy se trh rozjel po svém, okamžitě „agresivně zasáhla“. K tomu přidejte jejich snahu o reformu státních podniků a Čína se dost dobře může ocitnout v pasti, „kdy strategie ekonomických reforem selhává na nedostatku politické vůle v zemi, kde vládne jen jedna strana“.

„Pod vedením prezidenta Xi Jingpinga rozhodně politická vůle dnešní Číně neschází. Výzvou je utřídit si priority, tak aby ta vůle vedla Čínu vpřed směrem k reformám a rovnováze.“ Jakýkoliv krok zpět znamená uvíznout ve zmíněné pasti. „Vůdcové Číny musejí zjednodušit a ujasnit svoji agendu dříve, než se stane příliš složitou na to, aby ji zvládli,“ dodává Roach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…