Profesor z americké univerzity varuje, co může následovat po masakru v USA

14.06.2016 20:55

Hostem Daniely Drtinové v DVTV byl profesor Bostonské univerzity Igor Lukeš. Podle něj může masakr v Orlandu na Floridě inspirovat k dalším podobným útokům. Je načase celou situaci změnit. Podobné události však mohou vynést na výsluní Donalda Trumpa, který se jich rád okamžitě chopí.

Profesor z americké univerzity varuje, co může následovat po masakru v USA
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Igor Lukeš

„Já osobně mám tu zkušenost, že šílenci, masoví vrazi a teroristé velmi rádi svoje hnusné činy halí do nějakého ideologického hávu, ať je to nacionalismus, ať je to nějaká perverzní interpretace nějakého náboženství, ale ve skutečnosti, když tyhle všechny ty vrstvy odstraníte, tak zjistíte, že jsou to prostě prostí masoví vrazi,“ okomentoval masakr v orlandském gay klubu profesor Lukeš. Podle něj je to prostě jen obyčejný masový vrah, žádný terorista.

Útok by však mohl vyvolat řadu reakcí dalších šílenců, kteří se „chtějí nějak projevit a získat pozornost světových médií“. Tvářit se, že měl však politické či náboženské zájmy, znamená „hrát jeho hru“.

Zmíněný vrah byl přitom několikrát vyšetřován FBI, která však neměla důvod jej držet, protože se k ničemu nepřiznal. Lukeš míní, že je to však jen „sprostý vrah“ a nepřisuzoval by mu žádnou ideologickou, politickou či náboženskou agendu.

Skutečnost, že jsou dnes v USA tak rozšířené střelné zbraně, je podle něj zcela mylně intepretovaný druhý dodatek Ústavy, který se vztahuje k dobám dávno minulým. Zbraně je podle něj nutné regulovat, aby se nestalo, že „každý šílenec si může koupit takovou útočnou pušku“.

Podle Lukeše se však ve finále vůbec nic nezmění a to ani potom, co celou kauzu vyždímají současní kandidáti na prezidenta do sucha. Donald Trump skrz nenávist vůči muslimům, Hillary Clintonová kvůli regulaci zbraní. Lukeš však uvedl, že by mohlo dojít k tomu, že Trump na základě podobných kauz vyhraje.

„Myslím si, že tohle není přijatelné pro žádného normálního Američana,“ poznamenal o rasismu v kampani Donalda Trumpa. „V Americe žije 300 milionů lidí a zcela jistě jsou takoví, kterým taková řeč lichotí,“ dodal s tím, že vulgární politici jsou populární nejen v USA.

Ani jeho sokyně Hillary Clintonová však není „čistá jako lilie“. „Hillary je notorická tím, že ona a její manžel dostávají hodně peněz za určité projevy, které dělají například pro různé obchodní skupiny a tak dále,“ poznamenal Lukeš a dodal, že podle něj to nedělá z lásky k penězům, ale protože vystudovala právničinu na univerzitě v Yale, která produkuje milionáře.

„Já myslím, že ona a její manžel, a já vám řeknu, že jsem k nim tak kritický, jako málo lidí, že jim nejde o peníze, jim jde o příležitost nějakým způsobem zanechat nějakou pozitivní stopu v americké politice,“ dodal Lukeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…