Profesora Pirka odvolali z funkce v IKEM. Zrovna o narozeninách. Souvisí to prý s politikou...

07.05.2021 7:41

Kardiochirurgovi Janu Pirkovi bylo na jeho 73. narozeniny oznámeno nepříjemné překvapení, a sice že na konci června po více než pětadvaceti letech skončí ve funkci přednosty kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze (IKEM). Sám k tomu dodává, že za tím stojí politika, jak mu ostatně naznačil i sám jeho šéf. Pirk byl jedním z lékařů, kteří se účastnili veřejných debat ke koronavirové epidemii, v nich se klonil spíše na stranu odpůrců covidu a restriktivních protiepidemických opatření.

Profesora Pirka odvolali z funkce v IKEM. Zrovna o narozeninách. Souvisí to prý s politikou...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardiochirurg Jan Pirk

Anketa

Komu víc věříte?

hlasovalo: 14811 lidí

Pirk popírá, že musí vyklidit svou kancelář do konce června po vzájemné dohodě, jak tvrdí nemocnice na svém webu. Řediteli nemocnice prý sdělil, že neodstoupí a že ho má odvolat. S odvoláním následně souhlasil.

Původně profesor Pirk plánoval, že z této funkce odejde, ale o několik měsíců déle. „Překvapilo mě, jak to šlo rychle. Já jsem chtěl skončit, ale později,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Na oznámení, že Pirk končí, si ředitel IKEM Michal Stiborek vybral právě den, kdy profesor oslavil své 73. narozeniny, tedy 20. dubna. „My jsme o tom mluvili loni na podzim. Řekl mi, že se o tom začneme bavit po mých narozeninách. V den mých narozenin mi to oznámil,“ řekl Prik k překvapivému „dárku“.

Ředitel IKEM mu rovněž oznámil, že pozici přednosty kardiocentra chce mít vyřešenou už do voleb. „Pan ředitel řekl, že to potřebuje k 1. červenci, protože se zahajuje výstavba nového pavilonu. Chtěl to mít hotové do voleb, protože během voleb tady bude blázinec a bude tady určitě nějaké pnutí,“ uvedl lékař Pirk.

Celý rozhovor ZDE

Podle nemocnice je Pirk příliš vytížen výukou studentů a řadou aktivit mimo své domovské pracoviště. V IKEM bude ale působit i nadále. „Jsem rád, že nadále zůstává v IKEM, a to nejen jako nepostradatelný člen kolegia ředitele, ale především jako emeritní přednosta, který ze své pozice bude nadále pomáhat svým nástupcům,“ uvedl šéf IKEM.

Profesor Pirk ve funkci přednosty hlasitě vystupoval proti protiepidemickým opatřením i práci některých lékařů.

V září loňského roku vyjádřil obavy, že se za opatřeními skrývají nečisté úmysly. Kritizoval, že o opatřeních rozhodují doktoři, kteří „v životě neviděli pacienta“. Na mysli měl lékaře z laboratoří, lékaře z výzkumu a lékaře z hygienických stanic.

Zdůrazňoval, že diagnóza nemoci se stanovuje z klinických příznaků konkrétního člověka a z pomocných laboratorních a dalších vyšetření. Ale v případě covidu se stanovuje diagnóza jen na základě jednoho pomocného laboratorního vyšetření.

Pirk také upozorňoval na dvojí přístup. Když sám prodělal covid-19, rok poté měl vysoké protilátky, ale nemohl čerpat žádné výhody oproti naočkovaným lidem. „I přesto, že jsem nemoc prodělal a stále mám vysoké protilátky, jsem považován za občana druhé kategorie a nedostanu cestovní pas, přestože vím o člověku, který dostal dvě dávky vakcíny a má protilátky nula,“ posteskl si.

Začátkem letošního března také vyjadřoval obavy, aby nedošlo k trvalému řízení státu nouzovým stavem a neskončili jsme jako „vězni v táborech“. „Bohužel i nyní mi připadá, že má PES plnit stejnou funkci jako v dobách, které, jak jsem doufal, se k nám již nikdy nevrátí,“ uvedl.

V systému, který vláda nastavila, totiž není nikde psáno, kdy přestane platit. „Po prostudování dostupných materiálů o souboru PES jsem získal dojem, že tato epidemie, ve které jsme nešťastní, by měla sloužit k trvalému zavedení systému řízení státu nouzovým stavem,“ sdílel své obavy profesor Pirk.

Velké výhrady měl také k výpočtu reprodukčního čísla R, počítané z počtu pozitivních nálezů, o kterém i samo ministerstvo uznává, že je pouze odhadem. „Z tohoto neurčitého modelu počítáme číslo R na setiny a považujeme je za zásadní zaklínadlo, podle kterého se vše řídí,“ kritizoval profesor.

Kardiocentrum IKEM je jedno z nejstarších takových pracovišť v Česku. Zabývá se léčbou srdečních a cévních onemocnění dospělých pacientů. Skládá se ze čtyř částí, mezi které kromě klinik kardiologie a kardiovaskulární chirurgie patří také klinika anesteziologie a resuscitace a pracoviště preventivní kardiologie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…