Profesorka Dvořáková: Hybatelem dění na politické scéně je u nás korupce

10.08.2013 11:41

Profesorka Vladimíra Dvořáková označuje za největší nešvar české politiky to, že funguje na principu systémové korupce. Ta je hybatelem veškerého dění na politické scéně. Nedá se tak předpovědět žádný vývoj, politiku u nás prý ovlivňují lidé ze zákulisí napojení na různé korupční aktivity.

Profesorka Dvořáková: Hybatelem dění na politické scéně je u nás korupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

"Dokud si budou politici na levici i na pravici myslet, že rozdávat trafiky za změnu názoru je normální, pak se korupce a frustrace z politiky nikdy nezbavíme," říká profesorka Dvořáková v rozhovoru pro on-line Deník.cz.

Důsledkem toho pak je, že nelze předpovídat žádný vývoj politiky, nelze věřit jakýmkoli prohlášením, která z úst politiků zaznějí. Nikdy prý nevíme, kdo kdy koho přemluví, co mu za to slíbí, kdo poté najednou odejde ze sálu. "Třeba ta slavná koaliční stojednička. Ve středu dopoledne existovala, ovšem večer už ne kvůli dvěma členům ODS," uvádí politoložka příklad.

Někdo něco zaplatí, nabídne

Podle Dvořákové lze v souladu s výše uvedeným vyložit i zvrat při klíčovém hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka. U nás prý nefunguje normální politika, ale ovlivňují ji lidé ze zákulisí, s velkým vlivem a napojením na různé korupční aktivity. "Jsou to lidé schopní poslance zaplatit, eventuálně jim něco nabídnout, vydírat je," upřesňuje politoložka. "Politika u nás funguje na principu systémové korupce, která je hybatelem dění na politické scéně," dodává.

Předčasné volby považuje Dvořáková za nejlepší řešení momentální situace, ale pokud se má s korupcí udělat něco systémově, musí se podle ní přijmout kvalitní zákon o státních úřednících, o financování politických stran a o lobbingu. Kromě toho by měl přijít tlak ze strany veřejnosti na politiky samé, aby se začali chovat jinak.

Média neměří stejným metrem

Za velkou chybu považuje politoložka to, že často ani veřejnoprávní média nezachovávají neutralitu. To lze vidět na kritice prezidenta Miloše Zemana. Přitom prý stejně se snažil svých pravomocí využívat i jeho předchůdce Václav Klaus. A stačí se prý podívat také na kauzu Rath, kterého podle Dvořákové média od začátku prezentovala jako vinného bídáka, jakmile se to však dotklo jiného okruhu lidí, zvedla se vlna pohoršení, že tady rozhodují policejní plukovníci a prokurátoři.

V případě tří exposlanců ODS se tak ihned začalo mluvit o tom, že nejde o korupci, ale normální jednání, což Dvořáková nepřijímá. "Nemohu říct, zda podle trestního práva, to musí posoudit soud, ale z hlediska definice úplatkářství ve společenských vědách to je korupční jednání," dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…