Profesorka Dvořáková: Jsou ve vládě se slizouny a kriminálníky. Doplatí na to

09.04.2012 15:01

Český volič je podle politoložky Vladimíry Dvořákové už zvyklý na kdeco. Zůstávat ale v koalici a zároveň používat na adresu vládních partnerů termíny "slizký" nebo "kriminální" je už hodně silné kafe, píše profesorka VŠE na blogu Aktuálně.cz.

Profesorka Dvořáková: Jsou ve vládě se slizouny a kriminálníky. Doplatí na to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

"Být v kontaktu s někým, kdo je slizký, vyvolává pocit ušpinění a komunikace s kriminálníky, byť jsou na to naši politici zvyklí, je již velký problém ve vztahu k voličům. Pokud se vláda udrží, bude to mít ze střednědobého hlediska negativní dopad pro ODS i TOP 09; budou vnímány jako strany spolupracující se slizouny a kriminálníky," píše Dvořáková.

Politoložka se zároveň věnuje i strategii jednotlivých stran. Pád koalice podle jejího názoru "vlastně znamená skutečný minimálně střednědobý odchod od vlády". Podle Dvořákové je totiž nepravděpodobné, že by se nynější vládní strany mohly k vládnutí po volbách vrátit. Přestože už TOP 09 zkoumá možnost koalice s ČSSD.

"U VV jde o vlastní konec tohoto politického projektu, pravděpodobnost návratu do velké politiky nyní či později se limitně blíží nule. To znamená, že poslední, co VV potřebují, jsou předčasné volby," konstatuje Dvořáková. V této souvislosti poukazuje na skutečnost, že "setrvání ve vládě dává jakési mocenské pozice spíše pro jednotlivce či klientelistické sítě". Podpora menšinové vlády ze sněmovny by pak představovala jistou šanci pro „idealistickou“ část VV, která se skutečně snažila o nápravu „věcí veřejných“. Předčasné volby ovšem znamenají nepochybný konec přístupu VV k politice.

"ODS a TOP 09 mohou ztratit bezprostřední mocenské pozice tím, že odejdou z vlády. Zejména v ODS odchod z vlády může vyvolávat pocit ohrožení i mezi nejrůznějšími „kmotry“, jimž hrozí ztráta politické ochrany," soudí politoložka. Podle jejího názoru je riziko otevírání kauz velmi vysoké a navíc nikdo neví, kolik kompromitujících materiálů koluje mezi novináři a nejrůznějšími bezpečnostními agenturami.

"Je to zdánlivě absurdní, ale zdá se, že červnové volby mohou z hlediska zachování vlastní parlamentní existence být pro ODS i TOP 09 zajímavé, mohou být také výhodné i pro ČSSD. Většina potřebná pro jejich uskutečnění by se v Poslanecké sněmovně pravděpodobně našla," končí Vladimíra Dvořáková svůj článek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…