Profesorka Dvořáková o současném dění na Ukrajině. Upozornila zejména na oblíbenou ruskou taktiku

28.02.2014 22:01

Profesorka politologie Vladimíra Dvořáková se v pořadu Horizont ČT 24 vyjádřila k aktuální situaci na Ukrajině. Krym je podle ní obrovský problém. Zajímá se především o totožnost vojáků, kteří obsadili letiště v Sevastopolu a střeží hlavní silniční tahy mezi pevninskou Ukrajinou a Krymem. Podle Dvořákové to je běžná taktika, kterou Rusko už v minulosti využilo.

Profesorka Dvořáková o současném dění na Ukrajině. Upozornila zejména na oblíbenou ruskou taktiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Prezident Viktor Janukovyč v pátek prohlásil, že nebyl svržen a že musel zemi opustit z obav o svůj život. "Jsem odhodlán i nadále bojovat za budoucnost Ukrajiny proti těm, kteří používají strach a teror k tomu, aby se Ukrajiny zmocnili," oznámil v pátek po druhé hodině odpoledne SEČ na tiskové konferenci v jihoruské metropoli Rostov.

Krym je obrovský problém

„Pokud je to situace jako v klasických revolucích, tak tu moc fakticky vykonávat nemůže,“ komentovala Dvořáková. Přesto si prý Janukovyč stále může klást nárok, že je stále prezidentem.

Krym je podle Dvořákové obrovský problém. „Krym byl dán Ukrajině, přestože to obyvatelstvo je spíše ruské. Ale je tam i tatarská menšina,“ vysvětlila Dvořáková. Moskevské vedení věnovalo před 60 lety Krym Ukrajině jako projev „bratrského přátelství" mezi sovětskými národy.

Vojáky bez označení už Rusko v minulosti využilo

„Ale objevují se i tady jacísi ozbrojenci, o kterých nevíme, kdo jsou. Anebo zda jsou to ruští vojáci v uniformách bez označení,“ zamyslela se Dvořáková. Dodala, že podobnou taktiku už Rusko v minulosti využilo. A stejně v některých případech jednaly i Spojené státy.

„V momentě, kdy by se Ukrajina odtrhla ze sféry vlivu Ruska, tak Rusko jednoznačně bude chtít zabrat Krym,“ věří Dvořáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…