Profesorka Dvořáková pamatuje ledacos, ale to, co provedli politici nyní, si prý nedovedla ani představit

27.02.2017 18:26

Politoložka Vladimíra Dvořáková sleduje, co dělají politici v posledních měsících, a nestačí se divit. „To, co před pár dny předvedla Poslanecká sněmovna, respektive co v posledních měsících předvádí celý parlament, již přesáhlo běžnou představivost,“ píše mimo jiné dáma.

Profesorka Dvořáková pamatuje ledacos, ale to, co provedli politici nyní, si prý nedovedla ani představit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

„Před volbami jsme si již zvykli na leccos, ale to, co před pár dny předvedla Poslanecká sněmovna, respektive co v posledních měsících předvádí celý parlament, již přesáhlo běžnou představivost,“ zahájila politoložka Dvořáková komentář na blogu Aktuálně.cz.

Narážela na změny provedené v registru smluv. Jako profesorka politologie je Dvořáková zvyklá na ledacos. Politici před volbami rozdávají dárečky, i když na to státní kasa třeba zrovna nemá. Ony zdroje přece jen někde budou, ujišťují zákonodárci voliče. Mnohem horší podle Dvořákové je, že zákonodárci udělali v registru smluv změny, v nichž se hraje o miliardy, možná až o stovky miliard. Politici tak podle Dvořákové znovu dokázali, že nechávají prostor „k dojení státu“. Dopravní podnik hl. města Prahy, Lesy ČR nebo Budvar nebudou muset zveřejňovat smlouvy. I nadále se tak mohou dít věci, jaké známe z minulosti. Předražené nákupy služeb a tak podobně.  

Celý komentář naleznete zde.

„Obecně je známo, že podniky s účastí státu, kraje, města jsou častým zdrojem nelegálního financování politiky. Dobrým řešením většinou není privatizace, protože cílem má být zabezpečení kvalitních specifických služeb veřejnosti, nikoli zisk. Řešením je nastavení kontrolních mechanismů, přičemž zveřejňování smluv má klíčovou funkci,“ píše Dvořáková.

Máme sice úřad, jenž má dohlížet na financování stran, jenže ten ještě nemá ani kompletní vedení. A volby jsou už za nějakých osm měsíců, takže vlastně není kam spěchat, poznamenává dál ironicky dáma. Senát by na tom ještě mohl něco změnit, ale je otázka, zda politici najdou vůli k nápravě, když nás opravdu čekají jak sněmovní, tak později i prezidentské volby. V obou jde o hodně a politici budou chtít získat peníze pro své kandidáty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…