Profesorka Dvořáková popohání Zemana. Jeho otálení už nám prý dokonce odrazuje investory

07.01.2014 22:07

Politoložka Vladimíra Dvořáková je v rozhovoru pro server iDnes.cz poměrně nekompromisní. Prezident by měl co nejdříve jmenovat legitimní vládu, a to nejen proto, aby přestala rozhodovat nelegitimní vláda Rusnokova, ale také proto, že nestabilní politické prostředí, které prezident svým současným jednáním spoluutváří, odrazuje zahraniční investory. Snahu postavit naši ekonomiku na nohy si přitom prezident Zeman vytkl jako svou prioritu.

Profesorka Dvořáková popohání Zemana. Jeho otálení už nám prý dokonce odrazuje investory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politoložka Vladimíra Dvořáková při rozhovoru

„Různé spekulace typu `budu jmenovat, musím jmenovat a nemusím jmenovat` jsou podle mě něco, co velmi silně poškozuje ekonomiku ČR. Protože když vezmeme otázky zahraničních investic, tak investoři, kteří o ČR uvažují na delší dobu a chtějí výrazněji investovat, tak si vždy analyzují politickou situaci země. A problémem ani tak není, že padne vláda a jsou předčasné volby, ale to, když se neustále spekuluje a neví se, co a jakým způsobem se má řešit. Pokud nevíme, proč zatím nebyl jmenován premiér, tak to je pro investory velmi zvláštní věc a takové postupy je odrazují, protože oni potřebují prostředí, které je stabilní. Pokud není, půjdou jinam,“ varovala Dvořáková.

Prezident by podle politoložky jen těžko hledal nějaké zdůvodnění pro nejmenování pánů Zaorálka či Stropnického na posty ministrů. Za vládu nese odpovědnost premiér, pravděpodobně Sobotka, a zodpovídá se sněmovně. Stejně tak expertka příliš nerozumí požadavku prezidenta na urychlené projednání služebního zákona. Ten prý se jmenováním vlády úzce nesouvisí a naopak je nezbytné důkladně ho zanalyzovat. Abychom v případě tak důležitého zákona nepřijali žádný „paskvil“.

Pokud bude prezident jmenování vlády dále zdržovat, ohrozí tím Českou republiku i po právní stránce. Lidé by podle Dvořákové měli vidět, že je dodržován základní zákon státu i další legislativa, pakliže tu ústavní činitelé kráčí po hraně Ústavy a někdy dokonce i za ní, není to vůči občanům dobrý signál. Dvořáková však také prohlašuje, že je na politicích, aby jednali a ukázali schopnost dospět k nějakému kompromisu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…