Profesorka Dvořáková si vyšlápla na ekonoma Ševčíka. Jeho fakultě chce zrušit čtyři obory

18.09.2014 20:09

Akreditační komise navrhla omezit akreditaci čtyřem magisterským oborům Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze. ČTK to dnes řekl tajemník komise Jiří Smrčka. Doporučení Akreditační komise nyní musí posoudit Ministerstvo školství. Pokud ho potvrdí a akreditaci těchto oborů skutečně omezí, nebude na ně fakulta moci přijímat nové studenty. Na rozhodnutí má 120 dní. Komise je nespokojena s personální situací na fakultě, jejímž děkanem je Miroslav Ševčík.

Profesorka Dvořáková si vyšlápla na ekonoma Ševčíka. Jeho fakultě chce zrušit čtyři obory
Foto: red
Popisek: VŠE

Univerzita zatím stanovisko Akreditační komise oficiální cestou neobdržela, proto se k němu v současné době nebude vyjadřovat, řekla ČTK mluvčí VŠE Julie Daňková. Oficiální stanovisko zatím nedostal ani děkan Ševčík. „Pokud je to pravda, tak to považuji za naprosto absurdní," řekl ČTK. Návrh na omezení akreditace se týká oborů Ekonomická analýza, Hospodářská politika, Regionální studia a Veřejná správa. Akreditační komise už loni v září konstatovala, že jsou u nich výrazné nedostatky v personálním zabezpečení.

Známý děkan Ševčík se brání

Nařídila předložení kontrolní zprávy, kterou projednávala na zasedání tento týden. „K nápravě stavu nedošlo, naopak došlo k dalšímu personálnímu propadu. Vykazují závažné nedostatky v personálním obsazení," vysvětlil Smrčka, proč bylo navrženo omezení akreditace.

Podle Ševčíka se tyto argumenty nezakládají na pravdě. „Naprosto splňujeme standardy týkající se magisterského studia, že alespoň šedesát procent přednášek musí vést docent nebo profesor," tvrdí děkan. Vyzdvihl, že jím vedená fakulta v posledních pěti letech pravidelně patří mezi dvě nejlépe hodnocené ekonomické fakulty v České republice podle žebříčku Hospodářských novin, které mimo jiné hodnotí i vědeckou činnost.

Až obdrží písemné vyjádření Akreditační komise, je připraven se k němu během řízení na Ministerstvu školství vyjádřit a případně odmítnout některé námitky, pokud je bude považovat za neoprávněné.

VŠE je největší ekonomickou veřejnou vysokou školou v republice

Děkan Národohospodářské fakulty, která je jednou ze šesti fakult VŠE, je považován za kontroverzní osobnost. V dubnu byl přistižen při zneužití majáku na dálnici. Ševčík navíc čelí kritice ze strany některých studentů a pedagogů, podle nichž se zbavuje kvalitních pedagogů. Kritiku odmítá. V březnu byl do funkce zvolen na další čtyřleté funkční období.

VŠE je největší ekonomickou veřejnou vysokou školou v republice, vedle pěti pražských fakult má také jednu v Jindřichově Hradci. Navštěvuje je téměř 20.000 studentů, kterým se věnuje více než sedm set pedagogů. Podle rektorky Hany Machkové by se měla profilovat především jako „business school", která studenty připravuje na uplatnění ve firmách.

VŠE se prosazuje také v mezinárodních žebříčcích. Například tento týden byl pátý v žebříčku deníku Financial Times její mezinárodní magisterský program pro manažery CEMS, který je společným vzdělávacím projektem 29 vysokých škol a vyučuje se v angličtině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …