Profesorka Dvořáková uvedla, koho potěší větší volební účast

26.10.2013 13:38

Politoložka Vladimíra Dvořáková si myslí, že vysoká volební účast buď posílí protestní strany, nebo bude znamenat podporu pro pravicové strany, v jejichž případě se očekává nízký volební výsledek. Uvedla to pro Blesk.cz.

Profesorka Dvořáková uvedla, koho potěší větší volební účast
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

„V případě, že bude volební účast nad 60 %, na síle by mohly získat protestní strany, které v Poslanecké sněmovně nejsou, jako je ANO, Úsvit přímé demokracie nebo zemanovci. Druhý možný scénář je, že vyšší volební účast pomůže pravicovým stranám, které měly nízké preference a voliči se je pokusí zachránit," uvedla Dvořáková.

AKTUÁLNÍ VÝSLEDKY VOLEB: Sčítání hlasů minutu po minutě

V sobotu je volební účast nižší

Volební účast na většině míst České republiky se podle informací ČTK dopoledne pohybovala mírně nad 50 procenty, někde je ale výrazně slabší. Lidí chodí méně než v pátek, kdy přišly o složení nové sněmovny rozhodnout zhruba dvě pětiny voličů. Největší komplikaci v sobotu řešili v Plzni, kde se o půl hodiny opozdil začátek druhého volebního dne v jedné z volebních místností. Lidé tam budou moci volit do 14:30, ostatní místnosti v ČR se zavřou ve 14:00.

Sobotní volební účast je tradičně oproti pátku nižší i v Praze. K urnám se dopoledne vydalo asi pět až deset procent voličů. Někteří volební komisaři odhadují, že letošní účast bude o několik procent nižší než před třemi lety. Například na Jižním Městě dosud odvolilo 55 až 61 procent voličů, v roce 2010 tam ale byla konečná účast 69 procent. V Praze 6 dosud odevzdalo svůj voličský lístek 55 procent voličů a v centru města 53 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…