Profesorka Dvořáková v rozhlase odkryla, jak to chodí na soukromých vysokých školách

18.02.2015 18:38

Předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková trvá na tom, že největším problémem Univerzity Jana Amose Komenského, které hrozí odebrání akreditace, bylo to, že nabírala víc studentů, než na kolik měla kapacitu. V polovině dubna by měla akreditační komise rozhodnout, zda ponechá UJAK akreditaci alespoň na dostudování studentů, uvedla Dvořáková v dnešním vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Potvrdila také, že komise bude Ministerstvu školství navrhovat úplné odebrání akreditace UJAK, která je největší soukromou vysokou školou v ČR.

Profesorka Dvořáková v rozhlase odkryla, jak to chodí na soukromých vysokých školách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Podle dostupných informací v ní studuje okolo pěti a půl tisíce studentů. "Chceme podnět udělat, odebrat akreditaci, není schopná uhlídat kvalitu,“ řekla na adresu UJAK Dvořáková.

Skupina expertů prověří například témata diplomových prací

To, kteří studenti budou moci přijít ke státním zkouškám, by měla posuzovat skupina odborníků, kteří by měli být nominováni do začátku března. Tito experti by měli například prověřit témata diplomových prací, zda je vedou špičkoví odborníci atd. Akreditační komise také požaduje, aby byly diplomové práce zveřejněné na internetu, a to včetně oponentur. Právě ty u diplomových prací podle Dvořákové mnohdy chyběly.

Dvořáková uvedla, aniž by prý chtěla předjímat rozhodnutí akreditační komise, že ukončení ročníku by mohlo probíhat v určitých vlnách. Někteří studenti by mohli státnice absolvovat v červnu, jiní po splnění podmínek například v září nebo až v prosinci. Upozornila, že akreditace UJAK končí již 25. dubna.

Moderátorka poukázala na tvrzení mluvčího UJAK, že škola snížila počty studentů i díky tomu, že zrušila dvě své regionální pobočky. "To je taková hra, kterou UJAK s akreditační komisí hraje několik let,“ reagovala Dvořáková a přiznala, že komise donutila UJAK snížit počty studentů. A aby zavřela pobočku ve Starém Hrozenkově, která prý měla s vysokoškolským vzděláváním málo společného. "Boj s UJAK o počty personálu a zabezpečení je trvalý,“ posteskla si předsedkyně akreditační komise. Upozornila i na to, že na 200 diplomových prací vedou lidé, kteří nejsou v UJAK v pracovním poměru, ale pracují zde jen na dohodu. Na jiných školách přitom nesmí diplomové práce vést nikdo, kdo není zaměstnancem dané školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…