Profesorka Dvořáková v údivu. Na tohle prý Bělobrádek ve svém projevu na sjezdu zapomněl

24.05.2015 17:05

Speciální vysílání ČT24 se v neděli odpoledne věnovalo víkendovému sjezdu KDU-ČSL. Hosty ve studiu byli profesorka politologie Vladimíra Dvořáková, bývalý předseda lidovců Cyril Svoboda a vysokoškolský pedagog politologie a člen ODS Petr Sokol.

Profesorka Dvořáková v údivu. Na tohle prý Bělobrádek ve svém projevu na sjezdu zapomněl
Foto: Daniela Černá
Popisek: Stovky delegátů na sjezdu KDU - ČSL.

Profesorku Dvořákovou zarazilo, že znovuzvolený předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který je zároveň místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a inovace, nedal ve svém proslovu větší důraz právě vědě. „Já bych to celé postavila právě na vědě a výzkumu,“ řekla a dodala, že senátor Václav Hampl, který byl na kandidátce KDU pro volby do Senátu, těžil právě z toho, že se pohybuje ve vědecké oblasti. „Všimla jsem si, že je podpora vědy i v programu lidovců, nicméně tam není nějak blíže rozvedena,“ řekla politoložka.

To bývalého předsedu partaje Cyrila Svobodu těší, jak se sjezd vyjádřil k otázce zahraniční politiky, kde se odsoudila „ruská agrese“ na Ukrajině. Přišla řada i na otázku islámu, který lidovci uznávají coby náboženství, ale politický islám, který se snaží o svou expanzi pomocí zbraní, sjezd rovněž odsoudil. „Jediné, co mě trochu mrzí, je neochota přijmout kvóty,“ řekl Svoboda, který v názoru na imigranty patří mezi stranické výjimky.

Lidovci jako nejprozápadnější strana vlády?

Diskutovalo se i o tom, jestli má současná křesťanskodemokratická strana šanci oslovit větší část veřejnosti, což si Bělobrádek vytyčil za cíl. „Vždy zde platil takový ten křesťanský univerzialismus. Měli bychom se spojit s ostatními křesťanskodemokratickými stranami v Evropě a hledat témata. V tom vidím obrovskou šanci,“ řekl někdejší místopředseda Špidlovy vlády.

K tomu se vyjádřila i Vladimíra Dvořáková, která si myslí, že deklarace, které se na sjezdu nejmenší vládní strany avizovaly, jsou bezvadnou věcí, ale mnohem více záleží na samotných krocích. „Chce to vidět aktivitu. KDU musí vykročit z české scény a mnohem více se angažovat v Evropě,“ řekla a dodala, že si nemyslí, že lidovci budou stranou pravého středu. „Zde máme trochu narváno. Je tu TOP 09, ODS, teď i ANO. Německou CDU vidím hodně vzdálenou,“ uvedla.

Podobný názor ostatně zastává Petr Sokol z ODS, podle kterého se KDU-ČSL může stát nejprozápadnější stranou. „Může být poměrně jednotná,“ řekl Sokol s tím, že lidovci stále zápasí s tím, že jsou tradičně katolickou venkovskou stranou, přičemž by se rádi dívali i po jiných tématech, která lidovce ostatně podle něj vrátila do Poslanecké sněmovny.

Svoboda: To, že Bělobrádek mluvil ke všemu, je dobře

Dostalo se i na závěrečný projev předsedy Pavla Bělobrádka, který se v něm postavil ke všem problémům, ovšem žádný blíže nespecifikoval. „Byla tu snaha upozornit na všechno, ale ve výsledku není příliš jasné, jakým způsobem,“ hodnotila Bělobrádkův výstup Dvořáková. Na druhou stranu to, že v projevu zazněla na prvním místě zahraniční politika, nám říká, že to bude asi hlavní téma politiky lidovců,“ dodala.

Podle Sokola to bylo i tím, že nešlo o žádný revoluční sjezd, ale sjezd kontinuitní. „Překvapilo mě ale, že nepadlo ani slovo o zemědělství, které tradičně patří k doménám KDU-ČSL,“ prohlásil.

To Cyril Svoboda hodnotil projev svého šéfa pozitivně. To, že se vyjadřoval ke všemu, je jedině dobře. Slušně a korektně ocenil práci všech. Jako řadový člen si přeji, aby se nám povedlo vše, co potřebujeme,“ řekl někdejší šéf strany. „Je možné, že by někoho asi potěšilo, kdyby v projevu zaznělo nějaké ohraničení, ale podle mě to nevadí,“ prohlásil Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…