Prognóza: Takto mohou dnešní Evropa a USA vypadat klidně už v roce 2020

29.12.2015 16:58

Na webu Other News vyšla zajímavá prognóza norského sociologa a matematika Johana Galtunga. Ten prorokuje rozpad Západu na Evropu a USA, podobný tomu, který ukončil vládu Říma. Evropa si půjde svou cestou, USA zase svou.

Prognóza: Takto mohou dnešní Evropa a USA vypadat klidně už v roce 2020
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

Na úvod se Galtung kriticky vyjadřuje na adresu britského koloniálního byznysmena Cecila Rhodese, jenž v Africe založil někdejší Rhodésii, podle akademika se však jednalo o obyčejného „árijského nadřazence“ a rasistu.

„Mnohé se přidá k Rhodesovi a dalšímu rasistovi, Woodrowu Wilsonovi, do zapomnění. Jako například západní ekonomická nadřazenost,“ píše Galtung a dodává, jak se za posledních několik desítek let změnila ekonomická rovnováha ve světě. Zatímco v osmdesátých letech produkovaly země G7 62 % hrubého světového produktu, nyní jsou na polovině a jejich protipól BRICS funguje nad očekávání.

„Celý západ trpí únavou, částečně je tak obětí vlastního úspěchu, částečně z nedostatku Ibn Khaldunovy společenské solidarity.“ Výsledkem bude pád západních mocností, velmi blízký pádu římského impéria.

„Římské impérium se rozdělilo podél náboženské linie, katolické/ortodoxní, v roce 395. Západní část padla roku 476, východní vytrvala až do roku 1453,“ připomíná Galtung a uvádí paralelu se současnou situací v Evropě a USA. Evropa je představitelem křesťanského sekularismu, USA naopak evangelického nacionalismu, Evropa je posedlá nezvratitelným pokrokem a USA pak satanem, jadernými zbraněmi a svobodným trhem.

„USA: teologie – Bůh a Trh – na úkor racionality. A EU: racionalita – technobyrokracie – na úkor demokracie.“

Následuje pak samotná Galtungova prognóza. „Nastane rozkol mezi evangelickou USA a sekulární Evropou,“ tvrdí sociolog a dodává, že „USA zůstane u svého národního evangelismu a ‚svobodného trhu‘ v boji se stále více satany a jadernými zbraněmi.

EU naopak bude již v roce 2020 zcela sama řešit technické problémy se slabou společnou, nikoliv však jednotnou měnou. Velká Británie porazí svou novou mantru „žádní stálí přátelé, žádní stálí nepřátelé, pouze stálé zájmy“ a z EU nevystoupí.

Mezitím se však budou postupně rozpadat Spojené státy, které se samy zničí „lidmi sledujícími televizi a sporty, kteří se ničeho neúčastní, nerovností, jež vyloučí většinu společnosti, a zabíjením sebe sama“. „Méně USA, více států.“

Z Evropy se pak postupem času stane projekt naštěstí nezávislý na víře USA a dojde tak pod vedením anglických zemí k upevnění vztahů s Ruskem a Čínou a eventuálně i s Afrikou. „Evropská unie se musí učit.“

A kdy že k tomu všemu má dojít? Nejdříve v roce 2020, nejpozději však v roce 2050. Čeká nás širší Evropská unie, ve které však nebude Švýcarsko ani Lichtenštejnsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…