Program vlády: Stručný, slibující, ale bez konkrétních řešení

11.02.2014 7:18

Program vlády má 16 stran a konkrétních plánů je tam poskrovnu. Informuje o tom deník MF Dnes, který má dokument k dispozici. Vláda hodlá snížit DPH u léků a více zdanit hazard, zároveň garantuje bezplatné vzdělání na veřejných a státních vysokých školách.

Program vlády: Stručný, slibující, ale bez konkrétních řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

První verze programu vlády je podle MF Dnes jen málo konkrétní a u slibů a cílů prý často chybějí termíny, do kdy se mají splnit. Dokončení dálnice z Prahy do Českých Budějovic, do Drážďan či z Brna do Vídně. Vláda také chce zvýšit minimální mzdu a důchody. V dokumentu vláda prý zmiňuje podporu moderní oblasti podnikání, jako je „digitální ekonomika“ a „kreativní průmysl“.

Vláda také slibuje prosazení snížení DPH u léků. Avšak už nepíše o kolik a kdy. Podle MF Dnes je více konkrétně projednaná kapitola věda a výzkum. Tu má na starosti vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Ten chce například zajistit podporu firem, které se zabývají rozvojem komunikačních technologií nebo vývojem počítačových her.

Vláda také hodlá zabezpečit vyšší daňové příjmy z provozování loterií a podobných her a zároveň garantuje bezplatné vysokoškolské vzdělání na veřejných a státních školách.

Domluvili jsme se na stručnosti

MF Dnes uvádí, že program předchozí vlády měl 50 stran a návrh programového prohlášení Sobotkova kabinetu jich má pouhých šestnáct. Vláda by ho měla projednat tuto středu a před sněmovnu předstoupit už 18. února.

„Dohodli jsme se nakonec, že ten text nebude dlouhý. Každý resort měl vypíchnout maximálně pět svých priorit a ty zhustit zhruba na polovinu strany A4,“ popsal Jiří Dienstbier domluvu uvnitř koalice.

Dokument je prý proto dost obecný a ne vše se do něj dostalo. Například o daních pro podnikatele, které chtěla ČSSD zvyšovat, se v dokumentu podle MF Dnes nepíše vůbec nic. „V některých případech obsahuje dokument závazný slib. Cestu k jeho naplnění ale koalice bude teprve hledat, což je případ DPH pro léky. Další záležitosti jsou popsány v koaliční smlouvě, která bude přílohou programového prohlášení,“ řekl mluvčí vlády Martin Ayrer. Některé sporné problémy se v návrhu smlouvy prý zmiňují pouze velice opatrně. Například spor o zachování těžebních limitů je ošetřen takto: „Vláda zachová energetické suroviny pro budoucí generace a obhájí zájmy státu při stanovení podmínek těžby.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …