Prohlášení o Číně: Zásadní informace. Týkají se Sobotky

21.10.2016 18:01

Existuje nejedna teorie o tom, proč se zrodilo prohlášení čtyř nejvyšších představitelů českého státu, kteří Čínu v zásadě ujišťovali o tom, že zůstáváme přáteli na věčné časy, i když „zlobivý" ministr kultury Daniel Herman přijal tibetského duchovního vůdce dalajlámu. Toho dalajlámu, která nahlas říká, že už není politickým představitelem Tibetu a nechce rozbíjet Čínu. Proč tedy bylo nutné prohlášení vydávat? Jedno možné vysvětlení nabízí Ekonomický deník.

Prohlášení o Číně: Zásadní informace. Týkají se Sobotky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na setkání s občany ve Šternberku

Server Ekonomický deník přináší možné vysvětlení urychleného prohlášení čtyř nejvyšších představitelů našeho státu o silném přátelství s Čínou. Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) se totiž chystá na setkání 16 premiérů střední a východní Evropy s čínským premiérem, které se uskuteční 5. a 6. listopadu v lotyšské Rize.

Podle Informací serveru Česká justice se v Rize má odehrát také bilaterální jednání českého premiéra Sobotky s jeho čínským kolegou Li Kche-čchiangem. A právě toto jednání mohl Herman údajně ohrozit tím, že se sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou a tuto hrozbu zřejmě bylo třeba zažehnat.

Na jednání s čínským premiérem zřejmě přijde řeč na rozvoj další spolupráce v oblasti dopravy, průmyslu, ale i kultury či bankovnictví. K tomu patří silniční, železniční i letecká doprava, energetika, těžba nerostného bohatství, ale také projekty v oblasti zemědělství či chemického průmyslu. Opakovaně se v České republice mluvilo také o tom, že se naše země může stát ekonomickou základnou „čínského draka“ v Evropě, ze které bude expandovat do dalších regionů.

„Čínská lidová republika vítá ambici České republiky stát se regionálním finančním centrem pro střední a východní Evropu a obě strany jsou ochotny dále posilovat finanční spolupráci obou zemí,“ uvádí se v dokumentu, který má k dispozici redakce Ekonomického deníku. „Obě strany budou fond propagovat v České republice, poskytovat metodickou podporu v otázkách investičních priorit, pomáhat při vyhledávání a vyhodnocování investičních příležitostí a podporovat činnost fondu jakýmikoli jinými způsoby podle potřeby. Česká strana nominuje úředníky a/nebo poradce Investičního fondu 16+1 v závislosti na potřebě napomáhat rozvoji jeho strategie a jeho účinnému fungování v rámci iniciativy Pásmo a Stezka,“ stojí v materiálu s názvem „Plán bilaterální spolupráce mezi vládou České republiky a vládou Čínské lidové republiky v rámci iniciativy Pásmo a Stezka“.

Další informace o tomto dokumentu naleznete zde

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…