Prohráli jsme, pronesl Babišův Faltýnek, když si poslanci zvýšili platy

05.12.2014 22:34

Politikům by měly vzrůst od ledna platy zhruba o tři procenta. Základní plat poslance a senátora by se zvýšil o 1700 na 57.600 korun. Schválila to dnes sněmovna. Platová předloha, která řeší i soudcovské platy, míří k posouzení do Senátu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) věří, že s normou nebude mít problém ani prezident Miloš Zeman.

Prohráli jsme, pronesl Babišův Faltýnek, když si poslanci zvýšili platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Sněmovna se dnes hlasy ČSSD, KSČM, lidovců a menšiny poslanců ANO přiklonila k návrhu, který prosazovali sociální demokraté. Pro hlasovalo 102 ze 187 přítomných poslanců, pět jich bylo proti.

Automat navyšování platů

„Jsem rád, že sněmovna schválila systémové řešení. Jsem také rád, že nedojde k tomu, že by se platy ústavních činitelů skokově zvýšily od 1. ledna příštího roku o 26 procent," řekl novinářům po hlasování premiér Sobotka. Sněmovna už se podle něj do budoucna nebude muset věcí zabývat. Premiér také nečeká, že by s normou měl problém Senát nebo prezident.

Horní komora by mohla novelu schvalovat 18. prosince, aby měl na její posouzení dost času i prezident, řekl ČTK její předseda Milan Štěch (ČSSD). Předpokládá, že senátoři předlohu schválí nebo umožní její přijetí využitím ústavní možnosti normou se nezabývat. Sněmovnou přijatý návrh je podle Štěcha „vcelku rozumný" vzhledem k tomu, že znovu zavádí mechanismus automatické úpravy platů v příštích letech.

Schválený návrh předpokládá, že příští rok se budou platy politiků vypočítávat ze základny ve výši 2,25násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře za rok minulý. Další dva roky by se koeficient zvyšoval vždy o desetinu, v roce 2018 by byl 2,5. Pak se automaticky vrátí na konečných 2,75.

Koalici pomohli komunisté

Autor návrhu a šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) označil dosavadní debatu o zvyšování platů zákonodárců za nedůstojnou. „Já očekávám, že už se snad k této debatě nikdy nevrátíme, a to možná byl i důvod, proč prošel můj systémový návrh. Ty ostatní návrhy příliš systémové nebyly," poznamenal.

Mezi neschválenými návrhy byl i lidovecký, který požadoval roční zmrazení mezd prezidenta, členů vlády a zákonodárců. Podle některých ale dostatečně neřešil platy soudců. Neprošel ani návrh Úsvitu na čtyřleté zmrazení. O návrzích rozpočtového a sociálního výboru na asi 14procentní růst platů a o původním vládním návrhu na jednoprocentní zvýšení se už nehlasovalo.

S prosazením Hamáčkova návrhu, pro který se vyslovilo jen devět poslanců ANO, pomohli koalici komunisté. „Když jsme viděli hlasování vládní strany ANO, tak jsme měli obavu, že usilují o skokové zvýšení o 26 procent," uvedl k rozhodnutí komunistů jejich předseda Vojtěch Filip. Šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek vysvětloval hlasování svých kolegů tím, že usilovali o nulový nárůst v příštím roce. „My jsme prohráli jako hnutí ANO, to je pravda, protože se nám nepodařilo prosadit nulové navýšení," podotkl také.

„Náš návrh neprošel, tak jsme hledali další, který měl nějakou logiku," řekl po hlasování šéf lidovců Pavel Bělobrádek, jehož poslanci se také většinově postavili za Hamáčkův návrh. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura poznamenal, že nedodržení původní dohody na zvýšení o 14,4 procenta ze strany sociální demokracie je vážným problémem do budoucnosti. Důvěra se podle něj bude obnovovat velmi těžce. Má prý podezření, že Sobotka téma využil jako „kouřovou mlhu", aby zastínil důležitější věci.

Základní plat pobírá jen menšina zákonodárců

Diskuzi okolo zvyšování platů dnes kritizoval místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, podle něhož překročila veškerou míru trapnosti. „To, co je pozitivní, je, že nějaké řešení bylo konečně přijato," uvedl také. Zároveň ale poznamenal, že má důvod se domnívat, že Hamáčkův návrh má chybně vypočtenou základnu a že se platy mohou zvýšit výrazně více. Neupřesnil ale, jak k takové domněnce dospěl.

Základní plat pobírá jen menšina zákonodárců. Většina z nich má ještě příplatky za vedení klubů, výborů nebo komisí. Politikům se zvýší i některé náhrady. Platy soudců by se od nového roku měly odvíjet od trojnásobku průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Do konce letoška je to 2,75násobek průměrného výdělku za předminulý kalendářní rok. Činí 64.496 korun. Ústavní soud tento způsob výpočtu ale zrušil a uvedl, že by se základna měla vrátit k trojnásobku.

Pokud by zákonodárci záležitost neupravili, úřady by neměly zákonný podklad, jak soudcovské platy počítat. Od nich se odvíjejí i mzdy státních zástupců, jsou na 90 procentech. Pokud by sněmovna neschválila žádnou úpravu, mzdy politiků by vzrostly od ledna po několikaletém zmrazení o 26 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…