Projekt „Zemanova kanálu“ ožívá. Začali se o něj prý zajímat Číňané

05.03.2016 7:35

Bohatí investoři z Číny se zajímají o stavbu plavebního kanálu Dunaj – Odra – Labe. Informuje o tom dnešní vydání MF Dnes, které se odvolává na slova ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Hynka Kmoníčka.

Projekt „Zemanova kanálu“ ožívá. Začali se o něj prý zajímat Číňané
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman na besedě s občany v Semilech

„Už u mě bylo několik čínských delegací včetně té obrovské společnosti, která postavila přehradu Tři soutěsky, a zajímají se o technické parametry takové věci, protože z čínského pohledu to megaprojekt není,“ uvedl Kmoníček. Podle jeho názoru rozhodně ale nejde o levný a krátkodobý projekt. 

Kmoníček o čínském zájmu hovořil v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který by měl do Česka zavítat o Velikonocích. Vzájemně by měla být diskutována dohoda „Sustainable strategic commitment“, což znamená „Udržitelný strategický závazek“. Se Sin Ťin-pchingem se v době jeho návštěvy podle Kmoníčka podepíše řada smluv. „Čili množství dokumentů, které se podepíše, je opravdu veliké, nicméně všichni víme, že takové ty veliké, strategické investice se často projednávají rok, dva, tři,“ řekl Kmoníček s tím, že nyní jsme ve chvíli, kdy bychom se měli rozhodnout, jakým směrem se čínské investice v Česku zaměří. 

Není to však tak dlouho, co Zemanova propagace stavby zněla jako fantaskní sen. Kvůli suchu však o ní kromě čínských investorů uvažují také vodohospodáři. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…