Projev: Zeman zesměšnil Karolínu Peake, rýpal do Kalouska a mlátil pravici Havlem

07.08.2013 11:15

Prezident Miloš Zeman vystoupil v Poslanecké sněmovně, která projednává podporu Rusnokově vládě. V úvodu svého projevu se sarkasticky pustil do představitelů bývalé pravicové koalice.

Projev: Zeman zesměšnil Karolínu Peake, rýpal do Kalouska a mlátil pravici Havlem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při svém projevu před sněmovnou

„Nacházíme se uprostřed politické krize, kterou velká většina z nás nezavinila, ale všichni ji společně musíme řešit,“ zahájil prezident své vystoupení.

Připomněl, že krize začala razií na Úřadě vlády, která vedla k demisi premiéra Nečase. Pak vysvětlil, že nechtěl, aby bylo protahováno působení Nečasovy vlády v demisi. „Tato vláda měla u občanů nejnižší důvěru za celou historii českého státu,“ uvedl prezident s tím, že nedůvěra k vládě trvale kolísala mezi osmdesáti a devadesáti procenty. „Přímo zvolený prezident musí respektovat vůli drtivé většiny občanů České republiky,“ uzavřel prezident.

Z českého tisku, kterému bezvýhradně důvěřuje (následoval smích pléna ironickému šťouchnutí), prý prezident zjistil, že pravice chystá jakousi „stínovou vládu“. „V dnešním teletextu jsem se dozvěděl, že novou ministryní vnitra má být paní Karolína Peake. Blahopřeji vám tedy, paní poslankyně, k vaší funkci stínové ministryně vnitra,“ obrátil se na předsedkyni strany LIDEM. Následoval smích, do kterého se ozvalo zatleskání dvou či tří poslanců. „Máte silnou podporu, jak ukázal předchozí potlesk,“ poznamenal prezident s úsměvem.

Celý projev prezidenta republiky ZDE

Následoval další útok na pravicovou koalici. „Při vší úctě ke kvalitám pana Petra Nečase jsem hluboce přesvědčen, že v předchozích třech letech byl faktickým premiérem Miroslav Kalousek. A obávám se, že jestliže vyberu za premiérku paní Miroslavu Němcovou, tak opět bude faktickým premiérem pan Miroslav Kalousek. Proto prosím, abyste přestali mluvit o Nečasově vládě bez Nečase a začali mluvit o Kalouskově vládě s Kalouskem,“ rýpal prezident.

Prezident posléze připomněl, že již před jmenováním Rusnokovy vlády TOP 09 slibovala, že bude-li jmenována úřednická vláda, okamžitě budou hlasovat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny. „Důvěřoval jsem slovům těchto důstojných mužů, ale během tří dnů se stalo, že toto slovo porušili. Se zdůvodněním, že mají 'stojedničkovou' většinu,“ deklamoval Zeman, načež se zamyslel, kde se tak najednou mohla tato většina objevit, když do sněmovny nepřibyl žádný nový poslanec.

Následně při obhajobě svého výběru Rusnokova kabinetu Zeman připomněl Tošovského vládu, která v roce 1998 rovněž neměla zajištěnou většinu ve sněmovně. Poslancům ocitoval slova, která jejich tehdejším předchůdcům vzkázal prezident Václav Havel: „Jestliže nepřijmete tuto vládu, budu týdny a týdny diskutovat a pověřovat a uvažovat, až nakonec žádné předčasné volby nebudou,“ ocitoval Zeman Václava Havla, který tehdejší vládu prosazoval. Proto prý jeho chování rozhodně není bezprecedentní.

(Poznámka redakce - Citát Václava Havla pronesený dnes Milošem Zemanem se shoduje se slovy bývalého prezidenta, která zaznamenal deník Právo ve svém článku z 24.1.1998: Prezident řekl v pátek novinářům před odletem na Slovensko, že považuje za svou povinnost, aby činil kroky vedoucí k získání důvěry Tošovského vládě. Pakliže by nedostala důvěru, prezident bude "týdny hledat takového muže či ženu, který bude mít naději důvěru dostat. Nedostane-li důvěru, budu týdny hledat dalšího, každý z nich bude mít měsíc na vypracování pragramového prohlášení. Předčasných voleb se těžko dočkají ti, co je chtějí."  Důkaz: obrázek na konci tohoto článku)

Poté se jal poslancům vysvětlovat, proč by Rusnokovu kabinetu měli vyslovit důvěru. „Prosím, abyste vzali v úvahu, že je to první vláda, která má podporu zaměstnavatelských svazů i odborů. Je to vláda, která je nástrojem boje proti korupci, neboť slíbila, že nebude zasahovat do probíhajících vyšetřování,“ vychválil současný kabinet, načež vypočítal, jak se do vyšetřování snažili zasahovat různí zástupci dosavadní pravicové koalice. Navíc u vlády dosavadní koalice prý hrozí, že by někdo z ministrů musel svůj úřad řídit z cely vyšetřovací vazby.

„Známý politolog Miroslav Kalousek prohlásil, že po volbách si jmenuji premiérem, koho budu chtít,“ rýpl si následně do místopředsedy TOP 09. „Je to jeden z největších nesmyslů, ale u tohoto autora je to celkem očekávatelné,“ pokračoval za smíchu sněmovny. „Chci vás ujistit, že po volbách samozřejmě jmenuji představitele vítězné strany a budu se těšit na spolupráci s politickou vládou,“ ujistil Zeman.

Pak se vrátil k příčinám pádu Nečasovy vlády, obřímu zátahu policistů z ÚOOZ a žalobce Ištvana. Podle prezidenta, který má informace přímo od státního zástupce Ištvana, nebyly základem celé kauzy trafiky pro exposlance ODS, ani sledování premiérovy manželky vojenskými zpravodajci. „Základem vyšetřování je propojení politiků s kmotrovskými mafiemi, před kterými jsem varoval již ve svém inauguračním projevu,“ tvrdil od řečniště Zeman.

Žalobce Ištvan podle prezidenta slibuje při vyšetřování kmotrovských mafií senzaci, a to v řádu několika týdnů. Reálně prý hrozí, že dojde na řadu politických špiček. „Ujišťuji vás, že i kdybyste mě lámali kolem, tak během těchto několika týdnů žádné kroky k druhému pokusu neučiním. A to z důvodů, o kterých jsem se zde zmiňoval,“ uzavřel svůj výklad .

Závěrem projevu se obrátil k sociálním demokratům, kteří se po dlouhém vnitřním boji rozhodli vládu podpořit. „Pravicoví novináři až doposud nenacházeli na ČSSD nic dobrého, ale nyní jí začali radit, jak si má počínat,“ poznamenal prezident. Pravicoví politici jim zase podle prezidenta zcela nezištně radili, jak se má postupovat, aby se mohli vrátit k moci. „Děkuji poslancům ČSSD, že rad těchto jezinek neuposlechli,“ obrátil se prezident k lavicím ČSSD.

Závěrem prezident připomněl motto zakladatele státu Rašína: „Blaho republiky budiž nejvyšším zákonem."  „Budete-li si přát na několik měsíců návrat oné smutné, katastrofické Kalouskovy vlády, hlasujte proti vládě Jiřího Rusnoka,“ obrátil se k poslancům. Věří však, že alespoň někteří se budou řídit Rašínovou zásadou.

Zdroj: databáze Newton

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…