Projev solidarity, nebo čiré bláznovství? Postarší český pár si našetřil statisíce na nové auto. Peníze ale nakonec věnoval uprchlíkům

02.09.2016 20:42

Desítky tisíc dárců přispívají v ČR na pomoc uprchlíkům. V rozhovoru pro Britské listy to uvedla koordinátorka iniciativy Pomáháme lidem na útěku Marie Heřmanová.

Projev solidarity, nebo čiré bláznovství? Postarší český pár si našetřil statisíce na nové auto. Peníze ale nakonec věnoval uprchlíkům
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Českých dobrovolníků, kteří vyjeli na Balkán pomáhat uprchlíkům, bylo prý tři a půl tisíce. „Někteří z nich třeba jenom jednou na pár dní, někteří víckrát, někteří tam strávili třeba měsíc,“ uvedla Heřmanová. Ze začátku probíhala pomoc hodně spontánně, teď má koordinační tým tvrdé jádro cca 5 lidí. „Celkem je nás kolem deseti, kteří se tomu v různé míře pravidelně věnujeme,“ uvedla Heřmanová.

Dárců jsou prý určitě desítky tisíc. „Máme pravidelné dárce, spousta lidí přispělo opravdu značnými částkami jednorázově, podpořily nás firmy skrze umožnění dopravy, dostali jsme v zimě třeba dodávku plnou čepic...,“ uvedla Heřmanová.

Celý text je ZDE

Myslí si, že jejich práce má smysl a spolu s dobrovolníky z dalších evropských zemí dohromady dokázali zabránit naprosté humanitární katastrofě a spoustě lidí zachránili život. „Dobrovolníci jsou schopní svolat se přes noc – a to může být občas hrozně důležité,“ říká Heřmanová.

Bezprostředním cílem práce dobrovolníků je pomáhat lidem v nouzi, kteří nemají kde spát, co jíst, mají nemocné děti, potřebují doktora, potřebují vlídné slovo. „A my se jim to snažíme poskytnout – protože máme štěstí, máme kde bydlet, co jíst a nemusíme nikam utíkat. Sledovat, jak naše hranice doslova zabíjí a stovky lidí cestu do Evropy nepřežijí je strašné. Nevede to ale k deziluzi, naopak k přesvědčení o tom, že bychom měli vytrvat,“ uvedla Heřmanová.

Pak přijde Zeman a plácne něco, co je mimo realitu

Někteří z dobrovolníků se také snaží mluvit v Česku s lidmi. „Nějak se prát s těmi obavami a strachy, kontrovat populistům, prostě nějak aktivně vstupovat do té veřejné debaty, vzdorovat tomu pitomému dělení na sluníčkáře a hejtry a snažit se fakt s lidmi bavit, poslouchat je, předávat informace. A pak přijde někdo jako Zeman, plácne něco, co je totálně mimo realitu a ta deziluze z toho, kolik lidí mu to zase sežere, samozřejmě nastoupí. Nebo někdo jako Plesl otiskne totální blbost na titulce a my máme všichni zaplavený mailový schránky takovou nenávistí, že člověku zůstává rozum stát – tak to si pak někdy říkám, že to fakt vzdávám a nemá to smysl a je to tady ztracený,“ posteskla si.

Mezi dobrovolníky jsou majitelé firem i striptérky

Dobrovolníky tvoří různorodá skupina lidí. „Mezi dobrovolníky jsou středoškoláci i lidi v důchodovém věku, majitelé firem, kreativci z reklamek, taxikáři, striptérky, učitelky, profesionální aktivisti i lidi, kteří se slova aktivista bojí, voliči zleva i zprava, squatteři i developeři. Ani my se v našem nejužším koordinačním týmu na některých věcech neshodneme... jde to napříč pohlavími, věkem, sociálními skupinami,“ uvedla.

Vrátila se pak ještě k těm, kteří iniciativě věnují finanční prostředky. „Za všechny příklady bych uvedla ten, kdy se nám ozval starší pár a dohodl se s námi na darování částky v řádech statisíců, kterou si původně spořil na nové auto – ale pak si řekli, že to staré ještě jezdí a že ti uprchlíci to potřebují víc. Dohodli jsme se s nimi, že ty peníze investujeme do zřízení a údržby dětského koutku, takové provizorní mateřské školky v táboře v Řecku,“ popsala Heřmanová.

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…