Projev spatra a mnohem více oceněných. Prezident chystá na předávání vyznamenání několik překvapení

25.10.2013 20:29

V pondělí bude prezident Miloš Zeman u příležitosti 95. výročí vzniku československého státu udělovat nejvyšší státní vyznamenání. Na rozdíl od minulých let bude ve Vladislavském sále chybět dvě stě hostů. Kvůli předčasným volbám se ceremoniálu nezúčastní poslanci. ParlamentníListy.cz přinášejí i jména některých osobností, které se na ocenění mohou nejspíš těšit.

Projev spatra a mnohem více oceněných. Prezident chystá na předávání vyznamenání několik překvapení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Každoročně u příležitosti jednoho z nejvýznamnějších svátků českého státu, 28. října, uděluje hlava státu na Pražském hradě nejvyšší státní vyznamenání.

Už jen za několik dní se této úlohy poprvé ve své funkci ujme prezident Miloš Zeman. Ten již v minulosti prozradil jména některých osobností, které by si podle něho ocenění zasloužily. Další jména pak během posledních dní unikla. Novinka oproti předchozím ceremoniálům bude v samotném prezidentově projevu, který Miloš Zeman přednese spatra, jak je jeho zvykem. Předchůdci Václav Havel i Václav Klaus připravené projevy četli.

Poslanci mají smůlu, Hrad je nestihne pozvat

Letos navíc do slavnostního ceremoniálu svým způsobem zasáhnou i předčasné volby, které se konají jen dva dny předtím. Nebude totiž možné na hradní slavnost pozvat jako tradičně poslance. V současné době žádní nejsou a ti, kteří budou nyní zvoleni, nestihne Hrad pozvat.

Že bude letošní předávání nejvyšších státních vyznamenání bez poslanců, ParlamentnímListům.cz potvrdil šéf Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář. „Je to logické, bývalí poslanci už nejsou poslanci a ti noví, kteří vzejdou z voleb, není technicky možné stihnout pozvat. Udělování vyznamenání se koná dva dny po volbách, takže tím je situace vyřešena,“ uvedl Mynář.

Není proto jasné, zda se ceremoniálu zúčastní i šéfové dřívějších parlamentních stran. Po letech se tak může stát, že se na Hradě neobjeví dlouholetí politici. Server Aktuálně.cz však přišel s tvrzením, že pozvání dostal Karel Schwarzenberg (TOP 09), Bohuslav Sobotka (ČSSD) či Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Naopak prý podle serveru nebyla pozvána exšéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Volené zastupitele tak bude na ceremoniálu pravděpodobně reprezentovat především jednaosmdesát senátorů.

O spoustě jmen se spekuluje, sám Zeman ale tři potvrdil

Kompletní seznam vyznamenaných osobnostní se dozvíme až 28. října, přesto se však o některých jménech mluví. Něco prozradil dokonce sám prezident Zeman.

Některá média už v poslední době přišla s některými jmény. Vyznamenání by podle těchto informací měl dostat dlouholetý šéf Jazzové sekce Karel Srp, filosof Erazim Kohák, chirurg Pavel Pafko, bývalá televizní hlasatelka Kamila Moučková, exministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr či umělec Jiří Suchý. Média také spekulují o hudebníkovi Vladimíru Mišíkovi a herci Lubomíru Lipském. Kromě Suchého, který to sám potvrdil, jde pouze o spekulace, neboť prezident ani jeho kancelář jména nijak neprozradila.

Sám Miloš Zeman v průběhu posledních měsíců předem prozradil jen tři jména. Už během předvolební prezidentské kampaně řekl, že by si vyznamenání zasloužil někdejší šéf slušovického JZD František Čuba. „Ten v době nesvobody vybudoval zárodek tržní ekonomiky,“ sdělil už na debatě tehdejších prezidentských kandidátů v listopadu loňského roku Zeman.

Vyznamenávat se mají ti, kteří odvedli skutečnou práci

Současný prezident tehdy také řekl, že by se měl zvýšit počet lidí, kteří dostávají státní vyznamenání za zásluhy, a to i za cenu, že by se musel přestavět Vladislavský sál. Dá se tedy očekávat, že bude oceněno mnohem víc lidí než za bývalého prezidenta Václava Klause.

Na listopadové debatě tehdejších kandidátů na prezidenta, která proběhla na půdě Právnické fakulty UK, také Miloš Zeman blíže specifikoval, jací lidé by vyznamenání měli dostávat: „Měli by být odměňováni lidé, kteří vykonali skutečnou práci, nikoli lidé, kteří ji slibují.“  

Během nedávné návštěvy Pardubického kraje pak Zeman už jako prezident při setkání s občany prozradil, že se chystá vyznamenat mimo jiné také známou herečku Jiřinu Bohdalovou.

„Můžu vám prozradit, že mezi nimi bude třeba Jiřina Bohdalová. Víte, rozdávat smích a pohodu, to jen tak někdo nedokáže, a vy jste určitě viděli film Světáci, takže Iva Janžurová už vyznamenání dostala, Jiřina Jirásková také, takže zbývá třetí světačka, abych doplnil tu svatou nebo nesvatou trojici na plný počet,“ řekl prezident.

Senát s vyznamenáním pro bratry Mašíny zase neuspěje

Vyznamenání rovněž nejspíš obdrží in memoriam akademická sochařka Marie Uchytilová, která vytvořila známý pomník lidických dětí. Miloš Zeman v červnu při pietním aktu v Lidicích řekl, že dětské sousoší považuje za nejkrásnější a zároveň nejsmutnější, které v životě poznal. Autorka díla proto podle Zemanových slov dostane, přestože posmrtně, státní ocenění.

Udělování nejvyšších státních vyznamenání 28. října je plně v režii prezidenta republiky, který všechna jména schvaluje. Návrhy sice hlavě státu může předkládat Parlament i občané, ale prezident se jimi řídit nemusí.

Zcela jistě tak Zeman nevyhoví dlouhodobému návrhu senátorů, kteří pravidelně vedle jiných jmen prezidentovi navrhují vyznamenání členů odbojové skupiny bratří Mašínů. To Miloš Zeman v minulosti mnohokrát při debatách odmítl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…