Proletáři všech zemí, vyližte si... KSČM má na své akci nezvané hosty. Redaktorka ČT v problémech, zuřící Marta Semelová

01.05.2018 10:45

Politické strany, anarchisté i příznivci krajní pravice dnes pořádají prvomájová shromáždění. Občanští demokraté se sejdou tradičně na pražském Petříně, komunisté na holešovickém Výstavišti a sociální demokraté na Střeleckém ostrově. Odborový svaz Kovo si Svátek práce připomene v Brně, homosexuálové z iniciativy Jsme fér chtějí 1. máj oslavit jako svátek lásky a zamilovaných. Na pražském Malostranském náměstí vytvoří rekordně velký dort na podporu možnosti manželství i pro gaye a lesby.

Proletáři všech zemí, vyližte si... KSČM má na své akci nezvané hosty. Redaktorka ČT v problémech, zuřící Marta Semelová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Každoroční shromáždění občanů na 1. máje pořádané KSČM u Křižíkovy fontány

Komunisté na pražském Výstavišti se potýkají také s nezvanými hosty, kdy lidé proti nim demonstrují například s transparenty: „Proletáři všech zemí, vyližte si prdel“ nebo „Komunisté jsou ostuda lidstva“. 

Foto: repro iDnes.cz

Demonstranti se zde promenádují v retro oblečení, zároveň je zde k vidění i americká vlajka. Do problémů se pak dostala i redaktorka České televize, kterou demonstranti vyrušovali, když chtěla udělat rozhovor s komunistickým poslancem Jiřím Dolejšem.

Foto: repro iDnes.cz

Příznivci a odpůrci komunistů se pak také dostali do křížku. Server iDnes.cz zachytil diskuzi mezi dvěma muži, kdy jeden z nich měl na klopě odznáček Kim Ir-Sena a Kim Čong-ila, druhý diskutující se naopak zastával exprezidenta Václava Havla. Řeč přišla i na Miloše Jakeše. „Kde je pan Jakeš?“ ptal se jeden muž druhého. „Není na vás zvědav,“ odvětil tázaný s tím, že Jakeš stále žije. „Věčně žije,“ poznamenal ironicky další muž. Muž s odznáčky Kim Ir-Sena a Kim Čong-ila se pak v legraci pohoršoval nad tím, že jeho spoludemonstrant nese americkou vlajku.

Foto: repro iDnes.cz

Na Výstavišti také vlaje transparent, kde jsou na roveň postaveny srp a kladivo proti hákovému kříži. Pod tím je nápis „Stejný svině“.

 

Foto: repro iDnes.cz

Demonstranti se následně pustili do skandování „Ať žije NATO“. Komunisté, v drtivé většině důchodci, na to reagují pískotem. „Česko není Rusko,“ zaznívá také a následně na pódium přichází rozčílená komunistická exposlankyně Marta Semelová, které se demonstrace proti straně nelíbí. „Běžte si řvát někam jinam,“ říká a odpovědí je jí skandování „Rudé kurvy“ či „Chátra“. Semelové vadí i transparent s hákovým křížem, kvůli kterému se chystá podat trestní oznámení. Reportér ParlamentníchListů.cz byl svědkem toho, že na Semelovou jeden z protestujících povykoval: „Ty krávo, stejně seš hnusná.“

„Přišel jsem, protože se mi nelíbí, že je tady tolik amerických vlajek a že všichni dělají, jako kdyby nás osvobodila americká armáda. To se mi nelíbí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz protizápadní aktivista a válečný veterán Martin Zapletal, který se v minulosti proslavil tím, že vystrčil zadek na americký konvoj projíždějící Českem. Zapletal horlivě diskutoval s prozápadní aktivistkou Jenny Nowak.

ANO, které loni uspořádalo prvomájové setkání s občany na pražské náplavce, tentokrát oslaví 1. máj na Ladronce v Praze 6. Pro veřejnost tam hnutí na odpoledne připravilo sportovní hry.

Anarchisté se odpoledne sejdou v parku na pražské Kampě, odkud jejich pochod zamíří přes Malou Stranu na Hradčanské náměstí k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Příznivci krajní pravice ohlásili shromáždění na plzeňské náměstí Republiky, pořádá ho Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), Dělnická mládež a Blok proti islamizaci.

V Brně, kde při potyčkách pravicových radikálů a jejich odpůrců loni mezi oběma stranami létaly kameny i petardy a policie zajistila 11 lidí z obou stran, letos pořádá Odborový svaz Kovo kulturně-společenské odpoledne na hradě Špilberk. Představitelé Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) budou Svátek práce slavit společně se slovenskými odboráři v Žilině.

Svátek práce nebo 1. máj je mezinárodní dělnický svátek, který se v tento den slaví od roku 1890. Připomíná generální stávku amerických dělníků 1. května 1886, kteří bojovali za zkrácení pracovní doby na osm hodin denně, a následné násilné potlačení protestů. První máj je ale připomínán také jako svátek lásky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…