Prolhaný nacionalismus. Ukážeme lidem, co jsou ti lidé zač. Slavné levicové noviny vyhlásily novou válku

25.09.2016 8:59

Jen opravdový liberalismus dokáže porazit demagogy. Tímto titulkem zahajuje svůj komentář na serveru britského listu The Guardian Nick Cohen. Následně popisuje umírající svět neoliberalismu, na jehož místo nastupuje nebezpečná idea nacionalismu. Tento ústup ze slávy je dobře vidět na situaci v Sýrii, kde už Barack Obama nevypadá jako nejmocnější politik unipolárního světa, ale jako neschopný bezmocný muž, což už také opravdu je.

Prolhaný nacionalismus. Ukážeme lidem, co jsou ti lidé zač. Slavné levicové noviny vyhlásily novou válku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Neoliberální doktrína, která byla na vzestupu od osmdesátých let 20. století, skončila s finanční krizí v roce 2008. Reprezentovali ji britská expremiérka Margaret Thatcherová nebo prezident USA Ronald Reagan. Na jejich místo dnes bohužel nastupují populisté jako Donald Trump, kteří křísí k životu nebezpečný nacionalismus. „Často demagogický a vždy prolhaný nacionalismus byl k vidění v kampani u zastánců Brexitu a dnes ho vidíme ve vyjádřeních Donalda Trumpa, Marine Le Penové a Vladimira Putina,“ varuje autor. „Jen to, že starý pořádek přehlížel celé sociální vrstvy a podporoval nerovnost v přerozdělování bohatství, čímž urážel morální občany, ještě neznamená, že alternativa bude lepší. Ve skutečnosti už máme dost důkazů pro to, že bude horší,“ píše o nacionalismu dál Cohen.

Celý text najdete zde.

Když se zkusíte populistickým nacionalistům postavit, dozvíte se od nich, že jste nabubřelý elitář, který se povyšuje nad své spoluobčany. Tento argument opakuje Trump a spol. stále dokola, A pravda je, že část liberálních vzdělaných elit ztratila schopnost vcítit se do svých spoluobčanů. Nepochopili, že řada jejich spoluobčanů má „strach z cizího“, strach z přistěhovalců, strach ze změn, že si chtějí hájit to, co znají, v čem žijí. Důsledkem je, že na místo vzdělaných liberálů nastupují nevzdělaní elitáři, kteří ze svého nedostatku vzdělání dělají přednost. Až čas ukáže, jak se tito nacionalisté mýlí, např. v otázce Brexitu, u kterého je autor přesvědčen, že bude Velkou Británii ještě hodně bolet.

Ústup liberalismu ze scény je dobře patrný i při pohledu na dění ve světě. Spojené státy ztrácejí svou dominanci. „Rusko, Asad, Írán a Hizballáh zničili syrské příměří. Bombardují konvoje s humanitární pomocí a z Aleppa udělali Drážďany 21. století. Barack Obama a John Kerry už nevypadají jako političtí mistři unipolárního světa. Vypadají jako neakceschopní a pokoření muži, což také opravdu jsou. Rusko si může na Středním východě dělat, co chce,“ rozebírá dál situaci Cohen.

Všechno se snaží zachránit neoliberální technokraté, kteří věří, že dokážou vést nevzdělané spoluobčany. Těmto lidem dnes nikdo nenaslouchá. „Ukažme však občanům, že z nich jejich noví šampioni dělají hlupáky, a možná naslouchat budou,“ uzavírá Cohen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …