Prolhaný tisk! Německá média dostávají sodu za mlčení o sexuálních útocích

08.01.2016 14:23

Německá televizní stanice ZDF se na sociálních sítích omluvila za to, že o útocích v Kolíně nad Rýnem, které se udály během silvestrovských oslav, informovala až s několikadenním zpožděním. Byla prý chyba útoky alespoň nezmínit. Informuje tribune.com.pk.

Prolhaný tisk! Německá média dostávají sodu za mlčení o sexuálních útocích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německo, jak jej možná neznáte

Na německou televizní stanici ZDF se snesla vlna kritiky za to, že až s odstupem informovala o událostech ze silvestrovských oslav. V několika německých městech najednou totiž došlo k vlně sexuálních útoků, kterých se podle mnoha svědectví dopustily skupiny mužů „arabského vzhledu“.

Informace o událostech, které otřásly Německem, se však v médiích objevily až tento týden, přičemž podle původních policejních zpráv nedošlo k „žádným větším incidentům“.

Na sociálních sítích pak editoři zpravodajské sekce vydali omluvu, že o útocích neinformovali ani v pondělním souhrnu zpráv, tedy celé čtyři dny od celého incidentu. Editoři se totiž rozhodli zahrnout tyto události až do úterního zpravodajského vysílání. Ten den totiž policie a zastupitelstvo pořádalo krizové setkání. Svůj přístup ohodnotili jako „zcela špatný úsudek“.

Celý text zde

Ve chvíli, kdy se však o této vlně zločinu začalo informovat, zvedl se i počet trestních oznámení a svědeckých výpovědí.

To vyvolalo mnoho reakcí od pravicových komentátorů na sociálních sítích, kteří útoky dávají za vinu vládě kancléřky Angely Merkelové. Alternativa pro Německo označila útoky za „otřesné důsledky katastrofické azylové a migrační politiky“.

Největší německý mediální portál Meedia.de napsal, že tím, že oficiální média o událostech neinformovala, „jen nahrála skupinám jako třeba islamofobnímu pouličnímu hnutí PEGIDA, které tvrdí, že němečtí politici a média se tajně dohodli na tom, že obelstí veřejnost ohledně imigrační politiky“.

„I přes světově nejdražší veřejnoprávní stanici, bezpočet reakcí na sociálních médiích a v online newsroomech ... trvalo čtyři dlouhé dny, než národní média podala komplexní zprávu o těchto incidentech,“ zněl komentář na Meedia.de.

Počáteční pomalostí médií nyní někteří podpírají svá tvrzení o „prolhaném tisku“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…