Prolomení limitů? Jednoznačné ano, pokud to povede ke zlevnění cen energií, hlásí výzkum

22.02.2015 11:26

To, že většinově Češi považují uhlí za strategickou komoditu, potvrzuje výsledek zjištěných odpovědí agentury Phoenix Research. Celých 50 procent lidí odmítá současné doly zatopit, protože by se tím navždy odepsaly zásoby uhlí, které jsou za limity. Lidé si důležitost strategické suroviny uvědomují. A většinově nechtějí, abychom o možnost další těžby nevratně přišli. Pouze 18 procent oslovených je ochotno se uhlí za limity jednou provždy vzdát.

Prolomení limitů? Jednoznačné ano, pokud to povede ke zlevnění cen energií, hlásí výzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace hornických odborů před ministerstvem průmyslu a obchodu za prolomení těžebních limitů v severních Čechách

Celých 77 procent občanů by podle agentury podpořilo prolomení těžebních limitů, pokud by to vedlo ke zlevnění tuzemské elektřiny a snížení cen tepla. Pouze 18 procent veřejnosti by zachovalo těžební limity nehledě na tuzemskou cenu elektřiny a tepla. Výzkum, který byl proveden během ledna a února letošního roku na vzorku více než tisíce respondentů, ukazuje, že Čechům nesmírně záleží na tom, kolik za tyto služby platí.

  • Celý výzkum ZDE.

Respondentům byla pokládána i otázka na nezaměstnanost po případném ukončení těžby uhlí, kdy 63 procent oslovených je přesvědčeno, že po ukončení těžby této suroviny by nedošlo k razantnímu nárůstu míry nezaměstnanosti. Necelá třetina pak neví a zbytek oslovených je přesvědčen o razantním negativním dopadu na českou zaměstnanost v situaci případného ukončení uhelné těžby. 56 procent občanů zastává názor, že uhelné dolování významně poškozuje životní prostředí. Opak si myslí 26 procent, zbývající oslovení nevědí.

Téma limitů hodlá vláda řešit v létě. Na odsunu rozhodnutí se dohodla s odbory a provozovateli. Otázky horníků visí i nad jejich možným odchodem do důchodu. Jak ParlamentníListy.cz informoval vicepremiér Pavel Bělobrádek: "Práce horníků je velmi těžká a specifická. Proto si také tato skupina zaslouží specifické zacházení."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…