Prolomte těžební limity, žádá vládu ústecká hospodářská rada

16.12.2013 15:49

Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje (HSRÚK) chce, aby nová vláda prolomila limity těžby hnědého uhlí. Dnes to řekl předseda rady a europoslanec Richard Falbr (ČSSD). Obce na Mostecku chrání před rozšířením těžby vládní usnesení z roku 1991. Podle Falbra je ale toto vládní usnesení fikcí, obce podle něj dostatečně chrání novela horního zákona. Podle rady by zachování limitů mělo pro Ústecký kraj fatální důsledky v podobě vysoké nezaměstnanosti.

Prolomte těžební limity, žádá vládu ústecká hospodářská rada
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zámek Jezeří na okraji uhelné pánve

"Plat horníka je zhruba 25.000 korun čistého, ročně je to přes čtvrt milionu. Pokud se z trhu ztratí tento příjem, budou padat i drobné podniky, které poskytují služby, protože ti horníci mají peníze a mohou si je kupovat," řekl Richard Falbr. 

Za prolomení limitů těžby se jednoznačně postavil premiér v demisi Jiří Rusnok, jeho vláda už ale o usnesení rozhodovat nebude. Nově vznikající vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL chce podle koaliční smlouvy vést o limitech nejprve diskusi a rozhodnout do dvou let. "Je to věc jednání nejen s ČSSD, ale i s těmi dalšími stranami," doplnil Falbr. Podle hospodářské rady by o limitech měli rozhodnout obyvatelé Ústeckého kraje v referendu. "Dělali jsme průzkum, co lidem nejvíc vadí, a prolomení limitů je až na posledním místě," dodal Falbr.

O zrušení usilují především těžební firmy. Předseda dozorčí rady Severní energetické Jan Dienstl v dubnu řekl, že prolomení limitů pro lom ČSA na Mostecku by umožnilo prodloužit jeho životnost o 150 let a zaměstnat tisíce lidí. Firmám to ovšem přinese i velké zisky. Skupina Czech Coal, jejíž součástí Severní energetická donedávna byla, měla za loňský rok konsolidované tržby 9,9 miliardy korun.

Naopak na zachování limitů trvají zástupci některých obcí v blízkosti dolů a ekologové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…