Promlčeno. V roce 1987 dorazil Miroslav Kalousek do jedné kanceláře na Praze 10. Přímo z fabriky. Lidé, s nimiž se potkal, nám to teďka řekli

26.07.2020 6:05

„Jakýkoli politik mi může závidět,“ pravil Miroslav Kalousek (TOP 09), když vysvětloval, v čem spočívají jeho přednosti. Ty chce nasadit pro to, aby se podařilo domluvit předvolební koalici proti hnutí ANO. Je to podle jeho názoru v zájmu této země, protože je nezbytné přestat pojímat celou republiku jako divizi holdingu Agrofert. Přesně tak se prý teď Andrej Babiš chová k této zemi, a Kalousek to chce ukončit.

Promlčeno. V roce 1987 dorazil Miroslav Kalousek do jedné kanceláře na Praze 10. Přímo z fabriky. Lidé, s nimiž se potkal, nám to teďka řekli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před ministerstvem financí demonstrovali občané proti Miroslavu Kalouskovi

Anketa

Do jakého filmu byste nejraději zařadili postavu Václava Havla?

hlasovalo: 13254 lidí
A právě možný odchod Miroslava Kalouska z vrcholové politiky slibuje konec nejen pro Jiřího Pospíšila a TOP 09, ale tento krok přiměl i několik skutečných pamětníků promluvit. Jeden z nich, letitá tvář pražské politiky, ParlamentnímListům.cz nabídl celkem ojedinělý pohled na dnes už proslulého zástupce pravicových hodnot.

„Potkal jsem se s ním poprvé někdy v roce 1987, 1988. On tehdy přišel z fabriky Mitas, kde dělal. To bylo na Praze 10, kde jsme se taky potkali. Bylo nás tam pár, on tam přišel jako lidovec," uvádí bez patosu náš zdroj. A jaký Miroslav Kalousek byl?

„Zpočátku, to nás udivilo všechny, musím říct, že byl veliký. Velký, velký chlap. Bylo mu nějak kolem třiceti, nám všem taky, jenom jeden právník, který to zprostředkoval, by starší. Upoutal nás nejen jeho výrazný tvar těla, ale i hlava – mozek. Už tehdy se dá říct, že vyčníval. A to zejména v oblasti, kdy se hledalo řešení, Kalouskovi to zkrátka pálilo. Tehdy taky vím, že nepil. Nepamatuji si, že bych ho do začátku devadesátých let nějak zaznamenal namol,“ říká tento muž, jehož identitu PL dobře znají.

To prý byl jen začátek.

Z chlapa, který pracoval v Mitasu na Praze 10, se postupně stala celkem výrazná tvář. A pořád zůstával svůj. „Zlom přišel ve chvíli, kdy se začal ukazovat. On byl do té doby vždycky nějaký poradce nebo superporadce, ale sám žádnou funkci nezastával, myslím v politice. Byl jakoby přikrčený, radil a radil, to uměl, to mu šlo a měl obdiv mnoha lidí," podotýká náš zdroj.

Připomeňme, že před vstupem do vysoké politiky pracoval na Úřadu vlády ČR. Byl odborným poradcem místopředsedy vlády, ředitelem odboru poradců místopředsedy vlády ČSFR a náměstkem ministra obrany, odpovědným za rozpočet a akviziční procesy. Od roku 1984 do roku 1990 pracoval jako technolog a referent investičního útvaru ve výrobním podniku Mitas Praha. Od roku 1990 působil ve státní správě, v letech 1990-1992 na Úřadu vlády jako odborný poradce místopředsedy vlády ČR se zaměřením na otázky ekonomické transformace. Od července 1992 působil v Úřadu vlády ČSFR jako ředitel odboru poradců místopředsedy vlády ČSFR.

Tehdy byl podle našeho zdroje spjat především s Antonínem Baudyšem, jenž byl ministrem obrany a také místopředsedou vlády premiéra Jana Stráského.

„Nás všechny v tu dobu překvapilo, když se stal náměstkem na obraně. Moc jsme to nepochopili. Tam se potom už začal ztrácet všem, které znal. Dostal se k obrovským penězům, které mu podle mého názoru žádné štěstí nepřinesly. Názorově jsme si konvenovali, ale pak jsem to už sledoval jen zpovzdálí. Už tehdy, myslím, platil za velkého mága na obraně Richard Háva. Dodnes se přeci říká, že podnikatel Strnad něco vymyslí a Háva to zrealizuje a zinkasuje. Taky se vlastně říkalo, že to bylo na popud majitele Omnipolu Hávy, aby se Mirek Kalousek utrhnul a založil TOPku, kterou mu teďka vzaly děti kolem Pospíšila. To ale nejsou žádní politici,“ uvádí náš zdroj.

Co přesně myslí těmi „velkými penězi“, říct nechtěl.

„Nevím to přesně, u žádných jednání jsem nebyl, ale povídá se hodně, čemu Mirek asistoval, a z hlediska práva je to už beztak promlčeno, kdyby se v tom někdo šťoural. Ani se tomu nedivím, byl chytrý. Na straně druhé jsem ho párkrát zažil po ránu, kdy ve Sněmovně hledal kapku kořalky, což mě zarazilo. Několikrát mě už ani nepoznal. Jak říkám, přestal jsem to zblízka sledovat v roce 94-95, už to ani nevím přesně. Každopádně Kalousek byl v minulosti zadobře s Babišem, se Zemanem, ale jak je velký politik Miloš Zeman a Miroslav Kalousek, ten alkohol se podepsal u obou hrozně moc,“ dodává.

V čem podle jeho slov spočívala Kalouskova jedinečnost?

„Rychle našel podstatu problému. A neblbnul. Nekupoval drahá auta, chodil a choval se pořád stejně. Když se třeba potkal s lidmi od lidovců z těch raných 90. let, byl to pořád on. Jestli v politice nadobro skončí, nemá ho kdo nahradit, nikdo se mu nepřibližuje ani historickou pamětí. Možná s výjimkou Vojty Filipa, který jel také ve velkém úplně všechno, a podobně se chová dodnes. Ani on, ani Kalousek už dávno nepotřebují peníze, takže na jednu stranu mi to je líto, na stranu druhou fakt, že Mirek končí, beru jako logické vyústění,“ uzavírá.

Co dál v životě zakladatele TOP 09?

Už jako předseda tohoto dnes už okrajového subjektu vyzýval ke spolupráci opozičních demokratických stran, které by spojily síly proti Andreji Babišovi (ANO). Dodnes je přesvědčen, že kdyby se tyto strany tehdy spojily, Babiš teď nemusel být premiérem.

O čtyři roky později je připraven učinit další podobný pokus, ale aby někteří lidé neříkali, že spolupráci brání právě jeho osoba a ambice, oznámil, že ve volbách v roce 2021 nebude kandidovat do Poslanecké sněmovny. Formálně nebyl pověřen, aby jednal o možné budoucí koalici, ale i tak je připraven pro její vznik udělat maximum, a to především uvnitř vlastní strany, protože ví, jak těžké může být přesvědčit k takové spolupráci své kolegy.

„Nikdo neřekne, že si dohodu nepřeje, protože má jakousi svoji ambici, ale nesouhlas promítne do nějakého zástupného důvodu, který je lidem málo srozumitelný. Proto také voliči nechápou, proč se tři roky mluví o spolupráci, ale pořád se nic neděje. Chci si uvolnit ruce, abych byl ve svém přesvědčování absolutně věrohodný a mohl říct, že v tom projektu si sám pro sebe nic nepřipravuji. Jedinou ambici mám občanskou, tutéž, jakou mají statisíce voličů, totiž dosáhnout nezbytné změny v této zemi a její obrat zpátky k demokracii,“ uvedl Kalousek v rozhovoru pro Deník. 

Anketa

Který z okolních šéfů vlád je nejlepší?

2%
94%
hlasovalo: 20205 lidí
„Hnutí ANO je politická divize Agrofertu, a i kdyby Andrej Babiš nestál v čele vlády, hnutí ANO bude dál poslouchat svého majitele. Jde skutečně o směřování této republiky, o to, jestli budeme civilizovanou moderní evropskou zemí. Aby lidé věřili v demokracii, musejí minimálně věřit tomu, že to státní správa píská zhruba všem stejně a že premiér nemůže dělat cokoliv včetně zakleknutí na ty malé. A přesně to se teď děje. Nevidí to jenom ten, kdo to vidět nechce. Otázka zní, chceme-li být na periferii EU, oligarchistánem východního typu, kde si skupina soukromníků zemi zprivatizuje a využívá ji pro své zájmy, nebo zda budeme právním státem s jasným zahraničněpolitickým směřováním, v němž pro člověka v jakémkoli postavení platí stejná pravidla. Zemí, kde se bude investovat především do vzdělání, inovací a pokroku, zemí, která se dívá dopředu, místo toho, aby tunelovala budoucnost a zatížila příští generace naprosto neúnosnými dluhy,“ vysvětlil Kalousek.

Počítá i s tím, že mu někteří lidé nemohou přijít na jméno. Například kvůli škrtům, k nimž sáhl jak ministr financí. Všem svým kritikům připomněl, že v době, kdy byl ministrem financí on, si mohli senioři koupit ze svého důchodu víc, než si mohou koupit po sedmi letech vlády Andreje Babiše a jeho koaličních partnerů.

Otázkou však také může být, co s výsledkem voleb udělají dezinformace, podotýká Kalousek.

„Nejsem příznivec konspiračních teorií, ale když dokázala ruská zpravodajská služba ovlivnit volby v USA, bylo by bláhové se domnívat, že neovlivňuje veřejné mínění v bývalých sovětských satelitech, zvláště když má u nás velmi účinnou pátou kolonu na Hradě, v parlamentu, ve vládě. To všechno jsou důležité vlivy, ale naprostým základem je nejistota lidí z prudkých změn, kterým nerozumějí a složitě se vysvětlují. Dává-li nám někdo za odstrašující příklad Maďarsko nebo Polsko, tak přiznávám, že je tam skutečně spousta věcí, kterých se děsím, ale nejsem si jistý, zda situace u nás, kdy jedna obchodní skupina uzmula stát jako svůj majetek, není ještě o něco horší. Státní správa v Polsku a Maďarsku samozřejmě pracuje pro vládní stranu, ale u nás místo toho, aby hájila daňové poplatníky, zarputile hájí zájmy koncernu Agrofert a jeho majitele, který je v prokazatelném střetu zájmů. Myslím, že je to situace o něco horší než v Polsku nebo v Maďarsku,“ pravil Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…