Promlouvá bývalý ředitel GIBS: Šlachtova touha po moci byla nezvladatelná. A politici...

22.07.2017 11:15

Bývalý ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivan Bílek poskytl rozhovor serveru Forum24.cz. Posteskl si v něm, že politici především stojí o „poskoky“, kteří plní jejich příkazy a sem tam něco zametou pod koberec. Děsí se proto situace, až Andrej Babiš se svým hnutím ANO ovládne Ministerstvo vnitra. V jedné věci se však Babiše zastal.

Promlouvá bývalý ředitel GIBS: Šlachtova touha po moci byla nezvladatelná. A politici...
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivan Bílek v pořadu ČT Hyde park

Hned na úvod rozhovoru si Bílek posteskl, že mnozí politici vnímají GIBS jako mocenský nástroj, který je možné využít proti svým kolegům – politickým konkurentům. GIBS je přitom ze zákona nezávislou institucí, která se zodpovídá pouze premiérovi a kontrolnímu orgánu Poslanecké sněmovny.

„Bohužel v současném pojetí politici vnímají GIBS zcela opačně, jako mocenský nástroj pro ovlivňování ostatních bezpečnostních sborů a jejich představených – ministrů, a tedy většinou politických konkurentů. Ani prevenci už inspekce téměř neprovádí, i když je to úkol daný zákonem,“ řekl Bílek.

Bývalý ředitel se vyjádřil také k reorganizaci policie. Jde prý o krok, který byl aktuální už před deseti lety. Stejně jako spolupracují mnozí zločinci a jednotlivé zločiny se prolínají, musí spolupracovat i policisté. Reorganizace policie jim v tom má pomoct.

„Ono je v podstatě úplně jedno, které útvary se těmi nejzávažnějšími formami kriminality zabývají, protože zásadní je tzv. sdílení informací. Toto propojení měl na policejním prezidiu na starosti plukovník Robert Šlachta předtím, než byl instalován na ÚOOZ. A tenkrát mu to vůbec nevadilo. Tehdejší Centrálu informatiky a analytických procesů ovládly osoby napojené na Věci veřejné, zcela zjevní a do té doby na naší politické scéně nevídaně brutální političtí podnikatelé, posléze byla zrušena, ale ti lidé tam působí doposud,“ doplnil.

Sněmovní komise k reorganizaci policie po vyšetřování konstatovala, že reorganizace policie byla v pořádku, ale otázkou je, jak s tím naloží politici. Ti prý bohužel často stojí především o „poskoky“, které plní jejich příkazy.

Celý rozhovor naleznete zde

Došlo i na Roberta Šlachtu. Toho Bílek totálně rozcupoval. „Říká se, že když Šlachta cítil odpor nebo nesouhlas, byl schopen provést cokoliv. A jeho touha po funkcích byla nezvladatelná. Prý měl kolem sebe hecéry, kteří jej utvrzovali v tom, že je ten nejlepší a že má ve všem pravdu. Výsledky útvaru pod jeho vedením tomu ale dlouhodobě vůbec neodpovídaly. Byl údajně velice frustrován, když se podařilo konkurenčnímu útvaru realizovat Davida Ratha. Oproti tomu jemu řada kauz nevyšla a ještě mu GIBS obvinila blízkého spolupracovníka Mariana Hanáka z korupce, který šel na osm let do vězení. Blížilo se obvinění Luďka Vokála – to bylo hodně blízko... To už bylo Čapí hnízdo, slovy jeho nejspravedlivějšího dítěte Roberta Pelikána, ‚mimořádně znepokojeno‘,“ konstatoval Bílek.

Nijak zvlášť se mu nelíbí představa, že Andrej Babiš se svým hnutím ANO ovládne Ministerstvo vnitra. Bílek se obává, že svou moc využije Babiš k tomu, aby zametl některé kauzy pod koberec. Nějaký formální důvod se vždycky najde, zvlášť, když budou státní zástupci plnit „společenskou objednávku“ a navenek ze všech sil bojovat proti korupci.

V jedné věci se ovšem Babiše zastal. Blkovi se ani trochu nelíbí tajné nahrávky Andreje Babiše s Markem Přibilem. Jakékoli nelegální nahrávky je podle Bílka třeba odmítat a jejich pořizovatele trestat.

„V této zemi si může nahrávat kdokoliv kohokoliv a nic se mu nestane. Novináři zveřejňují odposlechy a celé vyšetřovací spisy. Komise by měla učinit závěr, že je zapotřebí taková jednání důsledně trestat a posílit pravomoci orgánů, které se tím mají zabývat, zejména Generální inspekce bezpečnostních sborů, a svěřit jim mimořádné pravomoci. Nenechat to pouze na svévoli státních zástupců. A samozřejmě trvat na tom, že jakékoliv nelegální odposlouchávání a šmírování prováděné kýmkoliv, nemůže nikdy uspět jako důkazní prostředek. A je-li v tomto směru tolerováno porušování zákonů orgánům činným v trestním řízení s odůvodněním, že jde přece o bohulibou činnost, pak není divu, že si každý dělá, co chce, nikdo to neřeší a demokracie, stejně jako lidská práva, berou za své,“ posteskl si Bílek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…