Promlouvá odborník na hackerské útoky: Máme tu velmi nebezpečný precedent

19.12.2014 22:41

Prezident Spojených států Barack Obama před Vánocemi promluvil k Američanům. V pátečních Událostech, komentářích České televize jeho slova analyzoval zpravodaj Martin Řezníček. Protože se v projevu mluvilo o útocích hackerů, přidal svůj komentář i ředitel Národního bezpečnostního úřadu Dušan Navrátil. Podle jeho názoru tady máme nebezpečný precedent.

Promlouvá odborník na hackerské útoky:  Máme tu velmi nebezpečný precedent
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Obama je přesvědčen, že společnost SONY neměla ustupovat výhrůžkám a nestahovat film, který si tropí žerty ze severokorejského diktátora Kim Čong-una. Na počátku celé kauzy přitom nebylo možné vyloučit, že dojde i k teroristickým útokům na kina, kde by se film promítal, ve stylu 11. září 2001. Zároveň v tuto chvíli není jasné, jakých dat se hackeři vlastně zmocnili.

Navrátil k tomu poznamenal, že ze Severní Koreje provedli útoky lidé, kteří jsou zaměstnáni tamní vládou. „To snad ani nemyslíte vážně, že by útok provedl nějaký občan volně se pohybující po internetu, který zrovna neměl co dělat," podotkl k tomu host. „Je to útok, který se podařil a je to precedent pro další útoky. Je to nebezpečný precedent," pokračoval. SONY podle jeho názoru udělala obrovskou chybu, když něco podobného dopustila.

Otázka Kuby

Řezníček rozebíral i otázku prolomení ledů mezi Kubou a USA. Obama si je podle jeho názoru vědom, že půjde o běh na dlouhou trať. Rozhodně prý nepočítá s tím, že by se podíval na Kubu ještě jako prezident. Za pozornost také stojí, že americký prezident se ani slovem ve svém přibližně hodinovém projevu nezmínil o Rusku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…