Promoření ve frontě. Češi vzali obchody útokem, dokud mohli

21.10.2020 21:40

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) i přes nesčetná ujišťování, že nás v tomto týdnu uzavírání obchodů a služeb nečeká, rozhodla o uzavření mnoha maloobchodů a provozoven a o omezení pohybu občanů od čtvrtečního rána. Překvapení lidé tak dnes využili poslední možnost sehnat potřebné zboží, jako například zimní obuv dětem či stavební potřeby, a hromadně se vyšli „promořovat“ do fronty obchodů, které zítra nesmějí otevřít. „Nedalo se tam projít, pořádné promoření, armagedon,“ zní od těch, kteří se vydali na poslední nákupy. Šíří se i fotky a videa.

Promoření ve frontě. Češi vzali obchody útokem, dokud mohli
Foto: Repro Twitter @profesorPrymula
Popisek: Roman Prymula je zděšen z nedodržování opatření

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí
Od čtvrtečního rána zůstanou otevřeny především prodejny se základním sortimentem. V nákupních centrech to budou pouze prodejny potravin, drogerie, lékárny a provozovny s výjimkou od vlády. Velkoobchodní prodejny zůstanou otevřeny, i zde však platí, že záleží na sortimentu. Zatímco některé prodejny a služby budou otevřené, ty, které mají podobný sortiment, ale nevztahuje se na něj vládní výjimka, budou muset zůstat uzavřené. Uzavření se pak dotkne zejména maloobchodů.

Omezen bude rovněž volný pohyb osob s výjimkou cest do práce, na nákup či k lékaři, případně na pomoc blízkým. Zůstává i možnost cesty v rámci přejezdu do zahraničí.

Zatímco ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ještě v úterý 20. října tvrdil, že chce nechat obchody otevřené a v hobby marketech nedocházelo k „velkému porušování regulí“, stačila jedna noc a ve středu 21. října už jsou hobby markety natolik rizikové, že je bude třeba od zítřka uzavřít.

Včerejší ministrova slova přitom naznačovala maximálně tak omezení počtu zákazníků v objektech obchodů: „Pokud dodržujete režimová opatření, tak to riziko vysoké není. Obdržel jsem několik fotografií z různých hobby marketů, nicméně si nemyslím, že tam bylo až tak velké porušování regulí, protože se tam pohybovali lidé ve dvou, ve třech, dodržovali vzdálenosti mezi sebou a protože v těchto zařízeních bývá vysoký strop, tak riziko, že by tam vznikal nějaký aerosol, si myslím, že je nízké. Chceme nadále udržet obchody otevřené, na druhou stranu chceme, aby tam byl omezený počet osob. Pokud by byl překročen, tak by lidé měli čekat s odstupem před obchodem a jít tam až v momentu, kdy je kapacita volná.“

Zatímco jsou hobby markety z pohledu vlády Andreje Babiše rizikové, a musejí být proto od 22. října zavřeny, zahrádkářstvím a květinářstvím postačí splnit podmínky v rámci rozestupů, dezinfekce a regulace počtu osob.

Jelikož nařízení platí až od zítřejší šesté hodiny, využili lidé poslední příležitost a ve velkém se šli „promořovat“, aby získali zboží, které by v příštích dnech nemuseli sehnat. To ukazují i záběry od zpravodaje Františka Lutonského.

„Poslední možnost k pořádnému promoření využili Češi bezezbytku. Hornbach na Strakonické,“ okomentoval záběry ukazující naplněné parkoviště u známého hobby marketu.

„A byl jste vevnitř? Já jo. Teda ne. Nedalo se tam projít,“ popsal jeden z komentujících atmosféru uvnitř.

Přesto některé obchody své poslední chvíle zvládaly bez problémů. „Já jsem byl v Řepích, na parkovišti armagedon, ale uvnitř tedy vysoká disciplína – rozestupy, roušky, zaměstnanci vše organizovali. Všechny pokladny obsazené, takže ani fronty moc nebyly,“ zhodnotil jiný pozorovatel pod videem.

„Kratší fronty“ sdílel též novinář a pražský průvodce Janek Rubeš.

Nejen obchody s bytovými potřebami a stavebnictvím praskaly ve švech, podobně vypadaly i prodejny nábytku. A to nejen v Praze, nýbrž i kupříkladu v Brně.

A nepříjemné překvapení kromě prodejců dostali i lidé, kteří otáleli s nákupem zimní obuvi. Ve frontě tak často končili i rodiče s malými dětmi, aby jim v poslední den, kdy je to dovolené, sehnaly teplou obuv.

Zavírají se i služby, a fotografie dlouhých front lidí tak zobrazují mnohá místa v Česku s nehtovými salony či s holičstvími a kadeřnictvími.

Výkonná ředitelka konference SingularityU Czech Summit Eva Hanáková přinesla informaci o situaci v obchodním centru na Letňanech. Zde to prý připomíná předvánoční shon. „Právě teď jedu kolem Letňan. Plná parkoviště, fronty na výjezdech, evidentně i plné obchody... last day before Christmas?.... ne, 21. října, večer před plukovníkovým lockdownem...,“ komentovala situaci.

Novinář Seznam Zpráv pak zřejmě považuje lidi, kteří dnes potřebovali na poslední chvíli získat zboží, které potřebují, za „bandu pitomců“.

Kromě obchodů a služeb došlo i na úřady. Úřední hodiny se zkrátí nejvýše na pět hodin, a to ve dvou dnech v týdnu. Je tedy otázkou, zdali nás brzy nečekají podobné fotografie z těchto míst. Omezení zatím platí do třetího listopadu.

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…