Proočkovanost změnila v Izraeli lidem život až k nevíře, říká velvyslanec

10.04.2021 11:55

Očkování úspěšně navrací Izrael k normálnímu životu, uvedl v rozhovoru pro Právo zveřejněném na Novinky.cz izraelský velvyslanec v ČR Daniel Meron. „Je to až k nevíře. Když jsem byl v únoru v Izraeli kvůli očkování, tak byl v zemi úplný lockdown, jako je nyní v Česku,” říká. A že po proočkování více než poloviny tamních obyvatel se tam situace zcela změnila.

Proočkovanost změnila v Izraeli lidem život až k nevíře, říká velvyslanec
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Netanjahu

„Jsme první země na světě, která má tak masově proočkovanou populaci. Teď je to více než 50% lidí, a to v posledních třech týdnech zcela zásadně změnilo život v zemi,“ říká velvyslanec Meron.

Vakcínu proti onemocnění covid-19 v zemi dostalo zhruba 5,3 milionu Izraelců starších 16 let, 4,9 milionu mají za sebou i druhou dávku; Izrael má 9,3 milionu obyvatel. „Je to až k nevíře. Když jsem byl v únoru v Izraeli kvůli očkování, tak byl v zemi úplný lockdown, jako je nyní v Česku, ale teď je u nás už všechno otevřené,“ dodává diplomat. Lidé v Izraeli už mohou chodit na fotbalové zápasy, do restaurací, pořádat venkovní akce. Většina školáků se vrátila do lavic.

Jediné, co je jiné proti normálu – lidé na ulicích pořád nosí roušky. „Během dvou týdnů by ale tahle povinnost měla být zrušena. Jen pro srovnání: před dvěma měsíci jsme měli ve vážném nebo kritickém stavu 1300 lidí, nyní to je kolem 350. Všechny nemocnice už začaly zavírat covidová oddělení,“ popisuje Meron.

  • Celý rozhovor ZDE

Podle něj se vyplatilo i to, že Izrael zaplatil za vakcíny víc než USA nebo Evropská unie. „Zaplatili jsme víc, než je běžná cena. Náš premiér Netanjahu řekl, že je připraven investovat do toho každý šekel, který bude třeba. A to proto, že se nám to velmi brzy vrátí.“ A jeho slova se potvrdila, protože už v březnu Izrael znovu otevřel ekonomiku, což je toho důkazem.

Kromě toho se Izrael rozhodl vyrábět vakcíny. To byl také důvod, proč byl český premiér Andrej Babiš v Izraeli, aby prozkoumal tuto možnost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …