Propadá se prodej cigaret. Stát zoufale počítá, o kolik přijde na daních

03.07.2017 16:04

Pondělní Lidové noviny informují, že se výrazně propadá prodej cigaret. Na jedné straně tak stát získá podstatně méně na daních, ale možná také ušetří na výdajích za zdravotní péči. Co se skrývá za nižším prodejem cigaret? Možná se začínají projevovat zákazy státu.

Propadá se prodej cigaret. Stát zoufale počítá, o kolik přijde na daních
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Od 31. května se nesmí kouřit uvnitř restaurací a barů, ale nejen tam. Lidé si nezapálí ani v okolí zastávek MHD a na řadě dalších míst. Možná i to je důvod, proč prodej cigaret významně poklesl. „Za prvních pět měsíců letošního roku vybrala celní správa 21,4 miliardy korun spotřební daně z kuřiva, to je skoro o miliardu méně než ve stejném období loni,“ píše deník.

Nemalou roli hraje jistě i neustálý růst ceny krabičky cigaret. Cena krabičky je sama o sobě dost silným odpuzujícím faktorem, ale další zákazy pokles prodeje ještě podporují. Nesmíme zapomínat ani na odpuzující obrázky dopadů kouření na lidské zdraví, které teď najdeme na krabičkách.

„Na pokles má vliv celý souhrn faktorů a v tom zcela jistě i zákaz kouření ve veřejných prostorách. Platí sice teprve od konce května, ale lékárny už v období leden až duben zaznamenaly podle údajů Lékárnické komory až třetinový nárůst prodeje prostředků na odvykání kouření. Chystaný zákaz zjevně zvýšil snahu lidí přestat kouřit,“ řekla lékařka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku.

Rok co rok se v Česku prodá asi miliarda krabiček cigaret, přičemž jedna teď stojí asi 84 korun, přičemž státu připadne na daních asi 67 korun z každé krabičky. Čeští kuřáci ale ještě mohou být spokojení. Ve Velké Británii stojí krabička cigaret v přepočtu 284 korun. V Německu je to asi 145 korun a průměr EU je asi 125 korun na krabičku. V Polsku je cena cigaret srovnatelná s českou. V Bulharsku jedna krabička stojí asi 65 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…