Propadnutí majetku, který nejde prokázat: Nová vláda připraví velmi tvrdé tresty

06.01.2014 7:23

Koaliční politici se shodují na tom, že by měl být zaveden průlomový zákon na odčerpávání nelegálního majetku. Měl by být co nejtvrdší, zní podle Hospodářských novin z ANO, KDU-ČSL i ČSSD. Stíhaným lidem, kteří nedokážou doložit původ svých peněz a dalšího majetku, vypočítá finanční úřad stoprocentní daň.

Propadnutí majetku, který nejde prokázat: Nová vláda připraví velmi tvrdé tresty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Anketa

Jste rádi, že pravděpodobně vznikne Sobotkova vláda složená z ČSSD, ANO a KDU-ČSL?

15%
85%
hlasovalo: 9523 lidí

Člověk obviněný kvůli korupci, daňovým deliktům nebo třeba obchodu s drogami by musel úřadům sám doložit, že si na svůj majetek legálně vydělal, popisují Hospodářské noviny princip nového opatření. Dohoda by se zatím měla týkat pouze lidí stíhaných policií.

„Možná je to trochu tvrdé. Ale časy, kdy se u nás takhle krade, prostě vyžadují specifická řešení," uvedl místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

V koaliční smlouvě, kterou dnes strany podepíší, se o konkrétním zdanění nemluví, podle vyjádření politiků ale bude velmi přísné. „Ten postih musí být velmi citelný. Tedy klidně až stoprocentní zdanění," řekla poslankyně a právní expertka hnutí ANO Helena Válková.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Příjmy a výdaje musí sedět

Anketa

Kdo Vás svým projevem nejvíce zaujal?

36%
hlasovalo: 1902 lidí

Toto opatření není jediné, které sociální demokraté do koaliční smlouvy prosadili. Po vzoru Velké Británie, Belgie nebo Estonska by majetek nemuseli prokazovat pouze ti, které stíhá policie, ale také lidé, kteří utrácejí více, než vydělávají. „To jsou ty případy, kdy někdo zdaní pět milionů, ale staví si dům za 25," přiblížil senátor Jiří Dienstbier (ČSSD).

Podle HN jsou ale v tomto bodu lidovci i hnutí ANO opatrnější. A strany tak prý nejspíš čeká vyjednávání o tom, od jaké hodnoty majetku by se musela jeho historie odkrývat.

Pokud by vláda dané opatření prosadila, obrátil by se současný stav. Nyní je úkolem policie prokázat, že majetek zločinců byl nabytý nelegálně. V opačném případě ho nesmějí zabavit. Nyní by sám obviněný člověk musel přinést důkazy, že jeho příjmy a výdaje souhlasí. „Takový člověk se bude muset obhájit, že je jeho majetek z legálních zdrojů," popsal Dienstbier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…