Propaganda pro děti? Podívejte se, co mají učitelé rozdávat dětem, aby je poučili o uprchlících. Padlo cosi o ,,festivalu politické písně"

20.01.2016 14:52

Omezit negativní postoje a předsudky vůči uprchlíkům má za cíl komiks a krátký film, který vydal Úřad vysokého komisaře OSN a který má školákům na druhém stupni základních škol přiblížit situaci dětí na útěku. Informoval o tom server iDnes.cz. Ke zprávě se na svém facebookovém profilu vyjádřil také mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

Propaganda pro děti? Podívejte se, co mají učitelé rozdávat dětem, aby je poučili o uprchlících. Padlo cosi o ,,festivalu politické písně"
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

Migrační vlna mířící do Evropy je v posledním roce celospolečenským tématem a nevyhne se tak ani těm nejmenším. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) spolu s organizací Meta proto pro učitele vytvořili výukové materiály zaměřené na toto téma. Komiks a krátký film přibližující příběhy dětských uprchlíků jsou určené především pro žáky druhého stupně základních škol.

Celý text je ZDE

Dospívající chlapec prchá z Afghánistánu do Švédska

Dospívající Hamíd prchá z válečného Afghánistánu do Švédska, kde má začít nový život a čekat na příjezd matky a malé sestry. To je ve zkratce příběh zmíněného komiksu. Příběh vychází z rozhovorů vedených v zimě na přelomu roku 2012 a 2013 s mladými lidmi, kteří do Švédska přišli sami, bez rodičů. Doplněn je o příručku, která učitelům radí, jak s žáky mluvit o náročném tématu uprchlictví.

„Cílem je omezit negativní postoje a předsudky a zároveň se snažit o rozvoj bezpečné školy, v níž je se všemi zacházeno stejně. Tohoto cíle chceme dosáhnout tím, že bude na témata nahlíženo různými úhly pohledu,“ píše se v úvodu příručky nazvané Hello Czech Republic. Materiál tak například radí, jak se vypořádat s urážkami, které se mohou vyskytnout při debatách ve třídě, a jak udržet klidnou a věcnou debatu.

Učitelé mají i návod, jak po přečtení komiksu rozproudit ve třídě debatu

V příručce učitelé najdou otázky a cvičení, která po přečtení komiksu pomohou ve třídě rozproudit debatu. „Proč podle vás Hamíd utíká ze země? Přijíždí do Švédska sám, nikoho tu nezná, je bez rodičů a nerozumí jazyku. Jak se podle vás cítí? Z čeho má největší obavy, když začíná chodit do školy? Kdyby to byla vaše třída a Hamíd přišel zítra poprvé, co byste se spolužáky udělali, aby se ve třídě cítil bezpečně a vítaně?“ zní některé z otázek.

Dalším materiálem je čtrnáctiminutový film, který vypráví příběh kurdské dívky Šádí, kterou matka vyslala do Švédska. Stejně jako komiks prý i film vypráví skutečné události.

Zmíněné materiály si učitelé mohou volně stahovat na stránkách UNHCR a společnosti Meta.

Výše zmíněné informace okomentoval na svém facebookovém profilu v ironickém duchu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. "Propagační brožurky pro dítky školou povinné, to je málo. Obrat ve veřejném mínění si žádá více. Co takhle obnovit Festival politické písně v Sokolově s novým obsahem?" napsal mluvčí na sociální síti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…