Propustili jsme Fajáda. Pelikán nepovolil jeho vydání do USA

04.02.2016 15:31

Pražský městský soud rozhodl o okamžitém propuštění Libanonce Alího Fajáda z vazby. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán nepovolil jeho vydání do USA. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí soudu Markéta Puci. O Fajádovi se v médiích spekuluje, že má být vyměněn za pět českých občanů, kteří byli uneseni v Libanonu a na začátku týdne propuštěni. Teď letí vládním speciálem zpět do Česka.

Propustili jsme Fajáda. Pelikán nepovolil jeho vydání do USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Alí Fajád je v Česku držen od dubna 2014 ve vazbě a čelí obvinění ze spolupráce s teroristy. O jeho vydání žádaly Prahu Spojené státy. V polovině loňského prosince pražský vrchní soud potvrdil, že Fajád může být vydán do USA, stejně jako další dva spoluobvinění - Faouzi Jaber a Chálid Marabí. Trojice svou vinu i vydání odmítá. Mužům v USA hrozí až doživotí.

Konečný souhlas s extradicí tří mužů musel vyslovit ministr Pelikán, kterému od poloviny prosince plynula tříměsíční lhůta pro rozhodnutí. Puci ČTK řekla, že stejné rozhodnutí jako pro Fajáda platí i pro Marábího. O třetím muži zatím ministr nerozhodl, dodala bez bližších podrobností. Advokát Fajáda Vladimír Řičica ČTK rozhodnutí soudu také potvrdil. Bližší informace však neměl k dispozici a nevěděl, jestli se se svým klientem setká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…